onsdag 1 januari 2020

Nyårsafton på Fridas gata

 Fint skall det vara


 Lite tilltugg till välkomstdrinken
Förrätten

Tyvärr togs det inte fler bilder. Du får använda din fantasi. Kanske någon eller några av övriga deltagare har tagit några. Undertecknad tar i så fall tacksamt emot dessa för publicering i detta inlägget.

Så fick vi äntligen till det! Inga sjukdomar härjade varken hos vännerna på landet eller hos värdfolket på Fridas gata. Det var ju två sedan sist.

Planenligt anlände gästerna från landet kl. 18.00 prick till ett festpyntat Fridas gata.Självklart bar herrarna välstruken skjorta och slips och Damerna var fint festklädda.

Välkomstdrinken som bestod av ett gott och torrt mousserande vin från Tjeckien. Vinet var en gåva från storasyster från Danmark med särbo. Damen från landet fick en liten flaska Petit Chablis eftersom hon inte gillar bubbel. Alla smakriktningar skall tillfredsställas.
Tilltugget bestod av små bitar finn crisp med a/ lax, crême fraiche och hjortronsylt från Lappland och b/ brieost, päron och rostade valnötter. 

Förrätten: rårakor med löjrom, smetana och rå lök samt hummer färdigpillad och klar, tigerräkor och citronmajonnäs. Från början var det tänkt att servera pilgrimsmusslor, men det var svårt att få tag på. City-Gross erbjöd några lite tråkiga exemplar som varit frysta för 50kr styck. Vi avstod från det "erbjudandet"

Varmrättren: Kalvytterfilé - helstekt. Serverat med potatisgratäng med egenplockade kantareller från Småland som en extra knorr samt hemmalagad rödvinsås.

Desserten: Frusen äggtoddy med färska hallon.

Drycker:
Labouré Roy, Bourgogne till förrätten
Valpoliciella Ripasso samt ytterligare en italienare - Amicone från 2016.
Till desserten bjöds det lagom kylt Chateau Grillon från Sauternes

Dästa, vinstinna och mätta slog sig sällskapet ner i sofforna och avnjöt en god kopp kaffe ledsagat av hemmablandad mandellikör från Jonstorp. Man tager en plommonkärna, krossas denna och tar tillvara på den lilla mandeln som smulas sönder, tillsätter lite socker och vanligt renat brännvin.
Låt stå och mogna i 6 månader och nu har man en mild och god Amaretto.

Helt plötsligt var kl. 12 och traditionsenligt gick sällskapet ut för att beskåda alla fyrverkerier. I handen hade vi bubblande Prosecco.

Ca en timme senare avstannade tillställningen och vi intog våra nattläger. Herrarna sov i sofforna som vanligt och undertecknad insomnade inom några minuter. Gästen, däremot, led av värmen och hans sömn blev lite sådär lyssnande till värdens snarkningar och kurr i magen.

Innan hemfärd för gästerna bjöds en ståtlig frukost. Helt enl. traditionerna bjöds det på Bacon, äggröra, vita bönor i tomatsås, ett urval av olika bröd, mängder av pålägg av allehanda slag, kaffe, the och nyttig Pro Viva dryck.

Gösta firade både jul och nyår med nöje. Han blev tok glad när han såg tomten på lillejulafton. Nyåret firade han i lugn och ro och brydde sig inte alls om varken raketer eller smällare. Hoppas att det håller i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar