lördag 18 januari 2020

Svarta gänget i N.Y.


Bildresultat för customs officer i New York

Bildresultat för Pier 97 i New York


Svarta gänget i New York var en mycket speciell grupp fick jag uppleva under min tid på MS Kungsholm.
Vid ankomst var det alltid de som föst kom ombord och det var aldrig något problem.
Det hängde ihop med att hela gruppen alltid bjöds på en brakmiddag inkl. dryck vid varje anlöp.
Vid ett tillfälle hände det dock en incident. I fyllan och villan var det en av gubbarna i svarta gänget som tog fram en pistol och brände av ett skott rakt upp i taket.

Denna incident föranledde rederiet att i framtiden inte bjuda på fler middagar.

Vid nästa anlöp i New York kom svarta gänget ombord som vanligt. Denna gången utan den traditionsenliga middagen. Det tog ett dygn innan passagerare och besättning släpptes iland med allt vad det innebar i ombokningar av flyg och hotell.

Varenda vrå på fartyget undersöktes.

I detta läge bestämdes det att i fortsättningen skulle de få sin middag igen fast på en undanskymd del av fartyget. Tidigare satt de i stora matsalen.

Efter detta var allt som vanligt igen.

De vanliga tulltjänstemännen var även de mutbara. På den tiden fanns det ganska hårda bestämmelser om man ville föra in vanliga hushållsprylar. Det kunde vara allt från enkla vispar och annat husgeråd. Vi hade ju en del emigranter ombord på våra atlantresor från Göteborg.

Undertecknad hjälpte en hel del passagerare med införseln av ovan nämnda varor. Man lade helt enkelt en 10- eller 20 dollarsedel överst i den väskan som man förvarade de tullpliktiga varorna i.
Tulltjänstemannen öppnade väskan, tog sedeln, stängde locket igen och allt var klart. Enkelt och smidigt

Oftast var det unga Damer som skulle över och gifta sig med en amerikan. För många av dem verkade resan från Göteborg vara det sista roliga som "singel" de skulle få uppleva. Det hände mycket som jag inte skall gå djupare in på här.

Nästa inlägg skall handla om maffians närvaro på de olika pirarna i New Yorks hamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar