onsdag 9 januari 2013

Mitt gamla Helsingborg 3




Kära läsare!
Det var ett tag sedan detta ämne behandlades.

Under dagens promenad dök det upp ytterligare några minnen.

Alla vet att det vita höghuset på St Jörgens Plats heter "kaffegöken", men vet man varför? Såhär är det.
Uppe på taket fanns det en reklamskylt för Wingårds kaffe och i botten fanns Systembolaget. Mitt emot byggde dåvarande Allmänna Brand och nuvarande Länsförsäkringar ett hus och det blev självklart "Eftersläckaren". På bottenvåningen hittade man bl.a Jarméus skor.

Någonstans i kvarteret mellan Roskildegatan och Sundstorget hade Scan en egen slakteributik. I hörnan där det idag finns en liten staty över Sundets Pärla låg Signe Bergqvists konditori och mitt emot låg Bredenbergs. Dom sålde bl a Algots kläder

Lite längre ner mot city där det idag ligger en indisk restaurang fanns ytterligare en slaktare: Anton Andersson. I huset där idag bl.a. Sony har butik trycktes HD. Där hämtade man morgontidningen när dansen på Aveny, som låg högst upp, var slut. Huset kallas, av oss gamla helsingborgare, fortfarande HD huset

Vem kommer inte ihåg Boreus på Konsul Olssons plats? Stadens stora leksaksaffär som vid varje julskyltning visade tecknade Disneyfilmer i skylten. Epa fanns där Nordea ligger idag.

Är det någon som kommer ihåg Grands Basar? Dom hade sin butik vid sidan om Högvakten. Man kunde gå rakt igenom butiken och ut på Mariatorget och värma sig om man var frusen.

På den tiden var Högvakten det finaste kondiset man kunde tänka sig. Där fann man stadens Damer klädda i turbaan. Vi skall inte tala om deras delikatesswienerbröd. Fikan intogs ofta ackompanjerad av levande pianomusik. Vi barn och sedermera ungdomar frekventerade endast stället om vi blev bjudna. Priserna var ganska höga.

Promenaden avslutades med inköp av kvällstidningen på Pressbyrån vid sidan om Grand Hotell. I denna lilla butik fanns på -60 och -70 talet Grands Bakficka. Den bästa nattklubben i sta´n och med i särklass dom snyggaste tjejerna. Man hade nästan alltid live music. Kl 02.00 fick man ha öppet till. Det var den yttersta gränsen på den tiden. En del av oss fortsatte sedan till Star Club som låg halvvägs upp på Långvinkelsbacken. Dom hade öppet till kl 05.00 Man blev lätt medlem i klubben som dock ej serverade alkohol om jag mins rätt.

Det var kul även på den tiden. Nöjesutbudet ansågs var rejält och varierande. Bara så ni ungdomar vet.

Så småningom kommer det säkert mer i detta ämne.

Till slut dagens korsordskluring:
theblad. Vad är det? Jo, tidningen The Sun. Så kan det bli.

Jag har funderat på ordet kvartslampa. Det vr ju en sådan man hade förr när man skulle bli brun och fin.
Men varför ett sådant namn? Betyder det att den lyser max i en kvart eller kan det vara en fjärdedels lampa?
Om det skulle betyda det sistnämnda, kan det ju inte betraktas som lampa längre...

Kan det bli ett rån till kaffet månne?

Nä, nu räcker det!

8 kommentarer:

  1. Hej per!
    Apropå nöjesutbudet i 60-talets Helsingborg böpr man inte glömma Club Michel i det vita korsvirkeshuset strax nedanför Hallbergs trappor.
    Hälsningar
    Ulf Pauli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Senare hette detta Disco Vita Duvan, tror jag?

      Radera
    2. Ja, precis vad jag också kommer ihåg. Jag såg Hoola Bandoola Band här med bl a Mikael Wiehe. Bör ha varit i början på 70-talet. Minns inte om det då hette Michel eller Vita duvan.

      Radera
  2. Någon som minns vad Helsingborgs första pizzeria hette? När öppnade den?

    SvaraRadera
  3. Någon som minns vad Helsingborgs första pizzeria hette? När öppnade den?

    SvaraRadera
  4. Någon som minns vad Helsingborgs första pizzeria hette? När öppnade den?

    SvaraRadera
  5. Någon som minns vad Helsingborgs första pizzeria hette? När öppnade den?

    SvaraRadera
  6. Venezia. Billeplatsen.

    SvaraRadera