torsdag 17 januari 2013

Intressanta människor

Det hela började med tankar till en eventuell semesterresa till den franska rivieran.
Efter mycken googlande utan  några beslut om vart är vi på väg... erinrade jag mig en logebroder som under många år tillbringat sin tid i Menton och där producerat många fina akvarellmålningar. Utöver
sin profession i gjuteribranschen är han en mycket duktig konstnär.
Sagt och gjort, brodern kontaktades och vi kom överens om att träffas över en lunch medan han berättade om sitt liv i Menton och dess omgivningar.

Nu blev det inteden krogen som vi hade bestämt eftersom den inte hade öppet över lunchen, men efter några telefonsamtal, meddelande och sms hittade vi till slut varandra på rest. Inom. Nu började två otroligt intressanta timmar över en utsökt skånska kalops.

Brodern i fråga är 89 år, lite halt och lomhörd men med ett blixtrande klart intellekt.

En gång i tiden började det i Gnosjö i ett strängt religiöst hem som samtidigt präglades av entrepenörandan i den delen av Småland. Dom sysslade med gjutjärn och drev ett antal företag med stor framgång. Brodern bröt dock med Gnosjö och dess, som han tyckte, falska frireligiösa prägel och som en sann entrepenör startade sina egna företag i gjuteribranschen på annan plats i landet. Företaget hamnade så småningom i Höganäs.

I dag är han fortfarande aktiv  sitt företag - dock utan schemalagd närvaroplikt. Slutlig påskrift av årsredovisninar etc. står han för.

Jag fick också veta att hans pappa var med och grundade det som heter Volvo i dag. Han tyckte att företaget skulle utveckla sig och pyssla med mer än att bara gjuta metallkomponenter. Det blev så småningom en bil av det. I nuläget sitter brodern och går igenom dokumentation på ett par hyllmeter från den tiden och har för avsikt att så småningom få ihop en annorlunda historia om Volvo.

Denne man vid en ålder av 89 kan inte tänka sig ett liv utan att vara igång hela tiden. Det är det som håller honom frisk. Det är min klara övertygelse.

Jodå, jag fick med mig hem en hel del bra information om Menton och dess omgivningar. Nu får vi se om resan i år bär dit eller vi väljer att stanna hemma och spara ihop oss till en ännu längre resa längre fram.

Visst är det fantastiskt med  människor som är snart 90 år och så aktiva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar