fredag 26 december 2014

Vinet till lutfisken

Häromdagen besökte Carl-Jan Granqvist Lotta Bromé.Han talade om juldryckerna och fick frågan vad man skall dricka till lutfisken. Han rekommenderade starkt ett sött Sauternes eller Graves.

Undertecknad tog då beslutet att det skulle provas på Fridas gata. Betyget blev blandat. En del av oss gillade brytningen mot den starka senapen men en del tyckte inte alls att det gick ihop. En Gewurtztraminer hade nog suttit bättre, sades det under dagens lunchbjudning. Ärligt talat så kändes det inte helt rätt att dricka ett dessertvin till lutfisken, även om det inte kändes helt fel. Nästa  lutfiskslunch kommer nog att intagas tillsammans med ett mer "traditionellt" vin.

Ett par tre kg lutfisk, några liter gräddsås med skånsk senap och en rejäl skuta potatis tillsammans med små gröna ärtor slank lätt ner i de lutfiskälskande struparna (vi var 4 om denna doseringen) Den femte höll sig till torsk.

Efter detta friskades det till med fruktsallad och glass varefter en lätt matkoma infann sig. Den lindrades inte efter mandelmusslor med vispgrädde till kaffet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar