fredag 19 december 2014

Juletider

Nu har julefriden inträffat på Fridas gata.

Granen är på plats och klädd - alla hyacinter och annan växtlighet är planterat och klart - änglar och andra prydnadssaker som hör julen till står på sedvanlig plats - baket avklarat - köttbullarna klara - dryckerna på plats - brunkålen på gång -städningen fullföljd.

Nu återstår bara lite finlir som som sillinköp - komplettering av några julklappar och några andra småsaker.

Sedan är barn och barnbarn välkomna till mormor/morfar och farmor/farfar.

Till slut ett litet inlägg om telefonförsäljning.

Alla har vi väl blivit uppringda av försäljare och blivit lika irriterade varje gång. Det värsta man då kan höra i dessa sammanhangen är väl ändå ." Hej, jag ringer från xxx , hur mår du?"
När f-n började säljarna bry sig om hur en vilt främmande människa mår? Jag bara undrar.

Som avslutning på dagens inlägg kommer här ett recept skapat av yngste sonen och blivande gourmetkock. En riktig läckerhet! Man blir så glad.



"Confit på gåslår och hals



Marinad (12-24 timmar)

Ca 1 msk epiche riche (stött muskot, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika)
1-2 tsk salt
Fint zest av 1 citron och 1 apelsin
Timjankvistar
En skvätt vitt portvin

Till confit

Gåsfett (plus neutral olja om det inte räcker)
Små gula lökar
Några vitlöksklyftor
Timjankvistar
1 Lagerblad

1. Blanda marinad och lägg tillsammans med gåsbitarna i påsar, pressa ur luft och knyt. Låt marinera, massera och vänd påsarna då och då.

2. Sätt ugnen på 100 grader. Tag upp gåsbitarna och torka av dom lite. Lägg i en form tillsammans med smält fett och resterande ingredienser. In i ugnen i 4-5 timmar, vänd bitarna 2-3 gånger under tiden. Låt svalna och förvara i kyl till nästa dag eller använd direkt till ragu eller compote, rilétte eller terrine."
Eller "pulled goose" om man så vill. Självklart går det bra med anka också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar