tisdag 16 december 2014

Tomtenytt

Nu är det snart dags för många av oss seniorer att jobba med julen, d.v.s. tomtifiera (nytt ord)oss.
Jag kan ju skriva ganska fritt i detta ämnet eftersom de som tror på tomten kan som i regel inte läsa en blogg..

Det har hänt en hel del i branschen de senaste åren och mera nytt kommer hela tiden. Tomten blir mer och mer i tiden s.a.s.

Nedan följer några tankar, råd och kanske lite inspiration kring arbetet i det moderna tomtelivet.

De flesta av oss använder släde med renar som bränsle , om man så får säga. En del har numera gått över till get drift. Eller stavas det jet drift? Hur som helst har det både sina för- och nackdelar. jeten kan du köra med alla sorters bränsle, dom tål det mesta. Medan däremot renarna skall ha sin lava som ju bara finns långt uppe i norr och innebär att Tomten måste fylla halva släden med mat i stället för julklappar till barnen. Det som talar emot jetdriften skulle i så fall vara lukten. Get luktar inte gott, men det är ett modernt sätt att ta sig fram på.

Jag vill också passa på att varna tomten för Öland och Gotland och Bornholm. Där råder f.n. stor kolissionsrisk med främmande makt.

Räkna med stor efterfrågan på dina tjänster i år. Barnen tror mindre och mindre på att pappa skall ut och köpa tidningen.Därför blir det nödvändigt att hyra in tomten.

Den moderna tomten navigerar självfallet med GPS. Det lär numera finnas en version som på en separat display anger vilka barn som inte har varit snälla och därmed minimerar s:k blindkörningar för tjänstgörande tomte.
Huruvida denna funktion är godkänd av polismyndigheten är i denna stund inte känt. Ämnet är lite känsligt efter allt kring samer, judar och andra svenska medborgare.

Ersättningen är fr.o.m i år höjd till två glas tomtebrus i stället för ett, men det är tomtens eget beslut hur många brus han vill inmundiga. Konsumeras mer, skall det tas upp i deklarationen som en löneförmån.

Vi varnar för tomtegröt med tapetklister i. Denna tillsats har upptäckts i en sändning till en av våra livsmedelskedjor. Det kan ju vara obehagligt att få ner i tjocka magen. Detta sista var bara ett skämt.
Man får som bloggare passa sig. Vem glömmer inte när jag sålde "min" lustjakt för några år sedan. Det blev ett himla liv på ägaren - fullt förståeligt.

Precis som hos SCA där man får ta med sig frun helt gratis i privatjeten, är det tillåtet att ha tomtemor som reskamrat - gratis och utan skattetillägg.


GOD JUL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar