torsdag 29 november 2012

Fläskfilé med whiskysås

Uppslaget till receptet hittade jag på Tasteline. Receptet nedan är något modifierat. Resultatet blev toppen.
Frun i huset är inte förtjust i whisky och definitivt inte den rökiga varianten. Jag använde Bowmore single malt 15 yrs. Som smaksättning i gräddsås slank whiskyn ner hur lätt som helst.




Helstekt fläskfilé med whiskysås 4 port

Det här behöver du:
600 gr fläskfilé
Smör
Salt och peppar

Whiskysås:
2 schalottenlökar
Smör
4 msk whisky
3 msk koncentrerad kalvfond
3 dl vatten
1 dl grädde

Tillbehör:
800 gr potatis
1,5 dl mjölk
2 msk smör
1 dl örtkryddor, färska finhackade t.ex timjan och persilja
Salt och peppar

Ljumna tomater:
16 st. cocktailtomater, gärna på kvist
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, några kvistar färsk timjan
Salt
Nymalen svartpeppar
0,5 tsk socker


FORTS



Helstekt fläskfilé med whiskysås FORTS…

Tillagning


1 Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Bryn köttet runt om i smör, salta och peppra rejält. Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer mitt i den tjockaste delen på en av filéerna, om du nu har två filéer. Sätt ugnen på 100 grader.

2 Skölj tomaterna och låt dom rinna av lite. Lägg dom i samma ugnsform som köttet, ringla över lite olivolja och krydda tomaterna rikligt med salt och peppar och en gnutta socker. Skala och skiva vitlöken och lägg med tomaterna. Klipp av ett par stjälkar timjan och lägg ovanpå. Sätt filén med tomaterna i ugnen och låt steka i 25-30 minuter eller tills köttet är 70 grader varmt (det kan ta lite längre tid). Om köttet blir klart före de andra tillbehören kan det ligga och vila inlindat i bakplåtspapper eller folie tills det är dags för servering. OBS! Tomaterna skall vara riktigt mjuka.

3 Skala potatisen och koka den mjuk. Stöt eller pressa potatisen till mos. Värm upp mjölken och tillsätt moset. Tillsätt smör och vispa till ett fluffigt mos. Tillsätt örterna strax innan servering. Salta och peppra.

4 Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt även lite vetemjöl och låt även det fräsa med. Häll på hälften av whiskyn. Använd gärna lite rökig whisky, det ger mer karaktär åt såsen.
Tillsätt fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på svag värme tills det dags att servera. Vid servering: Häll i resten av whiskyn och smaka av såsen. Tilllsätt ev. salt och peppar.Om såsen behöver redas mer, använd mjöl utspätt med lite vatten, annars finns risk för mjölklumpar  Blanka av med en klick smör.

5 Skär fläskfilén i skivor, inte för tunna, och servera med ljumna tomater, örtpuré och whiskysåsen.

Så var det dags för några ordfunderingar igen.

Vad har du för bakgrund? Är det vetemjöl eller en vacker kuliss eller är du ingenjör?
Vad rör det mig. Vilket rör?
Vem är det som kan ringa nu? Tiden är ringa för samtal för tillfället.
Håll på etiketten, så ser ingen vad det står på den... Själv håller jag aldrig på etiketten.
Med mig kan du inte driva. Det är bara snön som kan driva. Även trädgårdsmästaren?
Ska du ha stryk? Det är inte bara skjortor som får stryk.
Visste du förresten att misantrop betyder folkilsken? Jag lärde mig det häromdagen. Här går man och tror att man känner till alla fina ord.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar