måndag 4 december 2023

Spridda tankar




Jag tycker att vi i Sverige har alldeles för många och kanske helt onödiga lagar och bestämmelser.

Dagligen hör man t.ex att polisväsendet är överbyråkratiserat. Så sent som igår dök det upp i nyhetsflödet från högsta polisledningen. "Visst vi har fått många nya poliser, men alltför många fastnar i en icke polisiär tjänst inom det administrativa. Rapport på rapport skall göras, statistik uppdateras etc etc." Var tog polisarbetet vägen? Frågar man sig som medborgare.

Idag får läraren inte tillrättavisa eleverna. Vill en elev t. ex lämna klassrummet, skall den få göra det. "Barnens rätt i samhället", kallas detta för. Det finns säkert en massa andra exempel, men jag väljer att stanna här.

I offentlig tjänst sitter det alltför många individer som egentligen inte vet vad de gör. Detta "fenomen" har växt till genom alla år av ett byråkratiskt byggande. Regering efter regering har byggt på. Både från vänster och höger. Kanske mest från vänster (det vill jag dock låta vara osagt)

Nu kommer en sann historia: Två generaldirektörer träffades .Den ene frågade den andra: Vad gör du för något? Svaret blev hur många han hade under sig och inte vad han gjorde för det visste han inte. Personen som en gång skrev artikeln om generaldirektörer har själv jobba som sådan. Det är inte så viktigt vad du gör utan det viktiga är hur människor du har under dig!

Om man inte duger som politiker, kan man bli generaldirektör eller kanske t.om ambassadör.

Varför tar det ofta väldigt lång tid innan våra styrande har bestämt sig? Det beror på att det är tjänstemännen som styr. De är ju så många som skall behandla och tycka till i  ett ärende.

Byråkratin inom sjukvården skall vi inte tala om! Hörde en gång en duktig läkare som hade jobbat i Kenya i många år. Där kunde han hinna med ett tiotal operationer/dag. Här hemma hinner han i bästa fall med två. Administrationen tar sin tid. Visste du förresten att vårdcentralerna och övriga sjukvårdsinrättningar inte har samma datasystem? De kan helt enkelt inte tala med varandra. Tugga på den.

Nu skall jag inte kräka längre för idag.

Go´middag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar