lördag 16 december 2023

Middag i passagerarmatsalen tillsammans med fartygets sjuksköterskor





 Minnen från mina resor med MS Gripsholm och MS Kungsholm i slutet på -60 talet är utlovade. Nedan ett roligt sådant från Rio de Janeiro

OCH NU ÄR VI PLÖTSLIGT I RIO DE JANEIRO




"Under kryssningarna runt Sydamerika låg vi alltid 4 dagar i Rio. Det är en fantastisk stad på många sätt (se bild). Tyvärr fick vi aldrig uppleva karnevalen. Rederiet och de lokala myndigheterna kunde inte garantera säkerheten under den tiden. Detta störde inte oss speciellt mycket. Det fanns så mycket annat trevligt att uppleva i denna pärla till stad.

Vid ett tillfälle visade det sig att Norska Amerika Liniens "Oslofjord " skulle anlöpa hamnen dagen efter oss. Intendenten ombord var en nära bekant till oss. Vi hade samma hamnagent och kassören och undertecknad bestämde sig för att utsätta vår vän för ett litet skämt. Sagt och gjort, vi frågade agenten om vi kunde följa med mottagarbåten nästa morgon med ungefär 40 olika myndighetspersoner ombord och då vara en av dom. På skämt alltså. Jodå, det gick alldeles utmärkt.

Ombord på slupen följande morgon befann sig två väl maskerade lösskäggs prydda män med var sin portfölj. Båda portföljerna var fyllda med gamla tull listor och annat skräp. Väl ombord yttrade vi bara 2 ord, nämligen "cigaretts" och "whisky". Vi hade aldrig fått så mycket av den varan i hela vårt liv. Borden som vi satt vid var överfyllda. I över en timme rökte vi, drack whisky och hade roligt innan vi avslöjade oss. Där blev många förvånade miner. Icke minst från vår vän intendenten.

Avslutningsvis blev vi bjudna på en läcker lunch. Norska Amerika Linien skötte sig mycket bra. Dom visste hur man skulle ta emot myndighetspersoner.

Det var ju så att ju mer av eftertraktad vara det bjöds på, desto fortare blev båten klarerad och passagerarna kunde komma iland snabbt och elegant."



För övrigt fortsätter julstöket enl. plan på Fridas gata. Det fejas, städas, bakas, pyntas i raskt tempo. Fogarna mellan klinkerplattorna på bottenvåningen är inte att leka med, men Frun antar utmaningen att skrubba dem rena och fina.
Som en liten försmak på den kommande helgen, blir det lutfisk med skånsk senapssås i kväll (senapen är redan mortlad av undertecknad).

Som redaktör för Humlebladet ( informationsorgan för bostadsrättsföreningn Humlegården) har undertecknad dessutom skrivit färdigt julnumret med sedvanlig hälsning från Tomten. Under tryckningen tog dessvärre bläcket slut i skrivaren . Utgivningsdagen för tidningen blir härmed några dagar försenad. Man åker inte frivilligt ut till Clas Olsson på Väla såhär sista julhandelssöndagen innan julafton


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar