RÅDJURSGRYTA MED PORTER, KATRINPLOMMON, SENAPSÄPPLEN
OCH SÖTSURA ÄPPLEN
4 PERS
Det här behöver du:
700 gr rådjursbog i bit. Högrev är ännu bättre. Förbeställ i
din butik för säkerhets skull.
33 cl porter
5 dl
vatten
1 gul lök i bitar
2 morötter i bitar
500 gr rotselleri i bitar.
5 vitpepparkorn
1,5 tsk salt
6 katrinplommon.
Katrinplommonsås.
1 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl
buljong med katrinplommonen från rådjurskoket
2 dl
vispgrädde
2 dl
hackade katrinplommon
Salt och vitpeppar.
Sötsura äpplen.
2 äpplen
0,5 dl
äppelcidervinäger
0,5 dl
socker
1 dl
äppelmust
2 msk fransk senap. I originalreceptet anges
cidervinägersenap. Jag gratulerar om du hittar den sorten i butiken.
Tillbehör.
600 gr potatis. Pressad är godast.
Senapsört eller annat kryddgrönt.
Såhär gör du:
- Skär köttet i 2x2cm stora tärningar. Bryn lätt på järnet. Lägg det i en gryta. Häll på porter och vatten tills köttet täcks, salta och låt koka upp. Skumma väl.
- Lägg lök, rotfrukter och plommon i köttgrytan, tillsätt kryddorna. Låt koka tills köttet känns mört, ca 45 min. Ta upp kött, lök och rotfrukter.
- Till såsen, smält smöret i en kastrull opch tillsätt mjölet. Häll i buljong med katrinplommon. Tillsätt grädde och låt koka ihop till en simmig sås.
- Skala och klyfta äpplena. Koka ihop lagen till äppleklyftorna i en kastrull, tillsätt klyftorna och låt dem koka mjuka på svag värme i ca 10 min.
- Lägg ner köttet i såsen och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt de finhackade katrinplommonen. Servera grytan med pressad potatis, äppelklyftor och senapsört.
Lämpligt vin till är en sydafrikan ”The Pastors´ Blend” för
99kr . En kraftfull blandning av Shiraz och Cabernet sauvignon.
En belgisk ale passar också alldeles utmärkt.
SMAKLIG SPIS!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar