söndag 7 oktober 2012

Rådjursgryta med katrinplommon

Här kommer receptet:



RÅDJURSGRYTA MED PORTER, KATRINPLOMMON, SENAPSÄPPLEN OCH SÖTSURA ÄPPLEN
4 PERS


Det här behöver du:
700 gr rådjursbog i bit. Högrev är ännu bättre. Förbeställ i din butik för säkerhets skull.
33 cl porter
5 dl vatten
1 gul lök i bitar
2 morötter i bitar
500 gr rotselleri i bitar.
5 vitpepparkorn
1,5 tsk salt
6 katrinplommon.

Katrinplommonsås.
1 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl buljong med katrinplommonen från rådjurskoket
2 dl vispgrädde
2 dl hackade katrinplommon
Salt och vitpeppar.

Sötsura äpplen.
2 äpplen
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl socker
1 dl äppelmust
2 msk fransk senap. I originalreceptet anges cidervinägersenap. Jag gratulerar om du hittar den sorten i butiken.

Tillbehör.
600 gr potatis. Pressad är godast.
Senapsört eller annat kryddgrönt.

Såhär gör du:

  1. Skär köttet i 2x2cm stora tärningar. Bryn lätt på järnet. Lägg det i en gryta. Häll på porter och vatten tills köttet täcks, salta och låt koka upp. Skumma väl.
  2. Lägg lök, rotfrukter och plommon i köttgrytan, tillsätt kryddorna. Låt koka tills köttet känns mört, ca 45 min. Ta upp kött, lök och rotfrukter.
  3. Till såsen, smält smöret i en kastrull opch tillsätt mjölet. Häll i buljong med katrinplommon. Tillsätt grädde och låt koka ihop till en simmig sås.
  4. Skala och klyfta äpplena. Koka ihop lagen till äppleklyftorna i en kastrull, tillsätt klyftorna och låt dem koka mjuka på svag värme i ca 10 min.
  5. Lägg ner köttet i såsen och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt de finhackade katrinplommonen. Servera grytan med pressad potatis, äppelklyftor och senapsört.

Lämpligt vin till är en sydafrikan ”The Pastors´ Blend” för 99kr . En kraftfull blandning av Shiraz och Cabernet sauvignon.

En belgisk ale passar också alldeles utmärkt.


SMAKLIG SPIS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar