onsdag 31 oktober 2012

Lammytterfilé



Kära läsare!
Ett bra recept lite då och då är utlovat. Här kommer ett delikat recept på lammytterfilé.
En garanterad succé om du gör rätt (s.a.s.). För säkerhets skull bör du beställa köttet hos din slaktare ett pr dagar innan.






Lammfilé med rostad rotfruktspuré och äppelcidersås – 4 pers

DET HÄR BEHÖVER DU:

Rotfruktspurén:
4 morötter
2 palsternackor
½ rotselleri
6 potatisar
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
Salt och peppar
2 dl grädde

Såsen:
2 äpplen, tärnade
2 tsk rosmarin
4 schalottenlökar, skalade och hackade
6 dl vatten
4 msk kalvfond
4 dl torr äppelcider
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar

Lammet:
Ca 800 g lammytterfilé
2 vitlöksklyftor
2 citroner, skal och saft
1 dl rapsolja
smör





SÅHÄR GÖR DU:

Rotfruktspurén

  1. Skala och finhacka alla ingredienserna. Tillsätt salt, peppar, pressad vitlök och rapsolja i rotsaksblandningen.
  2. Råstek i panna tills rotfrukterna har blivit mjuka och lätt rostade. Blir det trångt i stekpanna går det också bra att rosta i  ugnen på 225 grader tills de fått färg och är mjuka.
  3. Mixa tillsammans med grädde till en relativt slät puré. Smaka av med salt och peppar.

Såsen:

  1. Fräs äppeltärningarna mjuka i lite smör. Lägg upp i en skål tills vidare.
  2. Fräs sedan schalottenlöken och rosmarinen i lite smör i en kastrull. Tillsätt vatten, fond, äppelcider och vinäger. Reducera till ungefär hälften.
  3. Före servering: Häll tillbaka äppelbitarna i såsen och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av såsen med maizena (matlagningsmjöl). Låt koka upp-

Lammet:

  1. Putsa lammet från hinnor och eventuella senor.
  2. Skala och hacka vitlöken. Blanda med citron och rapsolja. Lägg lammet i en form och slå på marinaden. Låt gärna köttet ligga i marinaden minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 150 grader. Stek filén i het panna tills den fått färg. Lägg över i en ugnsform och stick in en stektermometer mitt i köttet. Grilla klart lammet i ugnen inför serveringen. När termometern visar 58 grader är det lagom att ta köttet från värmen, det tar 15-20 minuter beroende på filéns storlek. Vill man ha det mindre blodigt grillar man längre – vid 70 grader är köttet helt genomstekt. Låt köttet vila ett par minuter när det kommit ut ur ugnen. Krydda rejält med salt och peppar och skär upp.

Vid servering: Servera gärna med lättkokta sockerärtor eller sugarsnaps

Tips: Skär sugarsnapsen på längden, lägg dem i en kopp med lite vatten och en smörklick och värm i mikron i ca 2 minuter. Värm under tiden purén och såsen. Det går bra att lägga köttet på en klick puré om man så vill och till slut slå över den varma såsen.

Till detta drack vi The Pastor´s Blend – Shiraz/Cabernet Sauvignon från Stellenbosch – 99 kr – Sydafrika. Det passade bra till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar