söndag 21 oktober 2012

Älggryta


 Såhär i jakttider är det på plats med receptet på en riktigt god älggryta.  Smaklig spis.
Samma recept lades in för ett år sedan, men nu har ni det här och slipper att leta.

 ÄLGGRYTA


Fonden:

Älgben ( i helsingborgstrakten kan man köpa ben ute på Kulla Gunnarstorp och även älgen så klart)
1 1 st morot
1 1 liten bit selleri
2 2 st gula lökar
1 1 näve torkad skogsvamp (jag har från Jämtland)
1 1 flaska rött vin
10 st vitpepparkorn
2 2 st lagerblad
1 1 kvist färsk timjan
 4-5 st enbär
1 1 kapsyl rödvinsvinäger
olja till rostningen

. Fond
Hugg upp benen och rosta dem i ugnen på hög värme med grönsakerna tills en gyllene färg.

 Lägg i en kastrull och slå på en flaska vin.

 Skölj ur stekpannan du stekt älgen i med vatten och lite rödvinsvinäger.

 Fyll på med vatten i kastrullen tills det täcker benen.

 Koka upp och skumma av.

 Lägg i kryddorna.

 Låt koka i 30-40 minuter.

 Sila av och låt fonden svalna.


. Grytan:

2 msk rapsolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl

1 stor lök
1 stjärnanis
En morot
Älgkött
Fond
Steklök
Skogschampinjoner
Svart vinbärsgelé
Rödvinsvinäger
Salt
Vitpeppar
Persilja

Skär köttet i bitar och bryn dom rejält runtom i grytan i olja.

Sänk värmen och lyft upp köttet. Tillsätt en klick smör i grytan och

sautéra finstrimlad lök på medel/låg värme i 20 minuter. Tillsätt stjärnanisen de sista 5 minuterna.

Tjoff! Ut med stjärnanisen igen.

I med vetemjöl och gör en bottenredning värd namnet.

Slå över fonden och lägg i köttet.

Låt puttra under lock till köttet är mört 2-3 timmar (?)

Lägg i morot i tjocka slantar sista timmen

Stek svamp och smålök i smör och vänd ner i grytan sista kvarten.

Smaka av med salt, peppar, gelé (viktigt med sötma) och rödvinsvinäger

Strö över hackad persilja

Servera med smörstinn potatispuré smaksatt med färsk körvel
och en grönsallad.

Här kommer en fin chianti riserva göra susen för gom och själ.

Förresten, jag kom att tänka på det där med gaständare. Dom finns till salu i stort sett hos alla butiker. Priserna varierar och del sägs vara påfyllbara. Jag har nu efter ett antal år inte hittat en enda gaständare som funkar bra. En gång köpte jag en lite dyrare i tron om att kvalitén hängde priset, men ack nej. Det var samma skit. Det där med re-fill har aldrig fungerat. Åtminstone inte för undertecknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar