tisdag 9 oktober 2012

Kyckling med curry på Pers vis







Vänner!
Som utlovat kommer här ännu ett recept. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att curryn får fräsa. Det är då den blommar ut. Äpplet har sitt ursprung från Indonesien. Tipset fick jag av en gammal sjökapten för länge länge sedan. Använd gärna en lite starkare curry. Du hittar billig och utsökt curry i dom små butikerna som finns antingen på söder i Helsingborg eller Möllevången i Malmö.

Smaklig spis!

Nu skall undertecknad iväg och prova ut nästan obegagnade skor hos en god vän som numera måste använda inlägg som gör det omöjligt att använda sina finskor. OBS! jag menar inte finskor!




Pers kyckling med ris och curry på indonesiskt vis
4 pers

Detta behöver du:
En stor kyckling samt några extra bitar av antingen filé eller lårbitar. Det får inte se snålt ut.
1 skalad lök – gärna preparerad med hela nejlikor
1 morot
3 lagerblad
1 bit palsternacka
1 bit purjolök
1 bit rotselleri
Det finns även ”färdigblandade” soppgrönsaker att köpa
1 buljongtärning
5-10 hela svartpepparkorn
Salt
Oregano, salvia samt lite timjan (var försiktig med timjan eftersom den är ganska stark i smaken)

Till såsen:
1 syrligt äpple
1 gul lök – ej för stor
Smör
2-3 msk vetemjöl
1-2 tsk stark curry. Gärna Sherwoods extra hot
Silad buljong från koket
2 dl vispgrädde alt. Matlagningsgrädde
Standardmjölk


”In India they got a lot of cully – if you hully”




Såhär gör du med kycklingen:

Låt kycklingen (vänta lite med de lösa bitarna) koka upp i vatten utan några kryddor tillsatta. Skumma av när det börjar koka.

Sänk värmen och lägg i alla kryddorna.

Låt kycklingen puttra på låg värme, får inte stormkoka, i en dryg timme.
När en knapp timme är kvar, lägger du i de lösa bitarna.


Såsen:

När kycklingen är halvfärdig, kan du börja ösa upp lite buljong som du silar och har redo till såsen. 2-3 dl är ganska lagom.

Finhacka äpple och lök

Fräs detta tillsammans med vetemjöl och curry. Det skall vara som en hård klump innan du går vidare.

OBS! Det är viktigt att både mjöl och curry får ”bränna”. Curryn blommar upp och såsen kommer inte att smaka mjöl. Det är detta som man kallar en bottenredning.

Späd med buljongen, grädde och mjölk till önskad mängd och konsistens. Ta gärna lite mer buljong för karaktärens skull. Om såsen skulle bli för lös, använd majzenamjöl (finns speciellt mjöl för redning av både ljusa och bruna såser). Använd inte  vetemjöl i detta läget. Helst skall du ha lyckats att få i rätt mängd mjöl från början.

När kycklingen är klar, skall även såsen vara klar. Nu slipper du jäktet på slutet.


Tillbehör:

Servera med kokt ris. Använd jasminris, det är billigt och bra. Räkna med 1 dl per person och dubbelt så mycket vatten. Koka upp vattnet – lägg i riset – sänk värmen och låt koka under lock i 20 minuter – ta bort från värmen, lägg lite hushållspapper över riset och låt stå i ytterligare 5 minuter.

Mango Chutney
En fräsch grönsallad

Vad dricker vi till?
En kryddig Gewurtstraminer känns rätt, men en Periquita från Portugal känns bra den också. Vi provar oss fram den 25 april 2009 på Hittarpshus





1 kommentar:

  1. Nu blev man jävlar i mig sugen på curry igen! Rätta takter!

    SvaraRadera