torsdag 3 november 2011

Älgtider

Tänkte det är rätt tid att lägga in receptet från förra året igen. En mer delikat älggryta än denna finns inte.
SMAKLIG SPIS!

HÄR KOMMER RECEPTET PÅ DEN GODASTE ANRÄTTNING PÅ ÄLG SOM JAG NÅGONSIN HAR AVNJUTIT.

RECEPTET ÄR KOMPONERAT AV SONEN ERIK. HÄR HANDLAR DET INTE OM SMAKER SOM BARA PASSAR IHOP UTAN HÄR TALAR VI OM SMAKER SOM INGÅR ETT SERIÖST ÄKTENSKAP MED VARANDRA OCH SOM HÅLLER IHOP LÄNGE SOM EN LJUV EFTERSMAK I GOMMEN.


Fonden:

Älgben
1  st morot
1  liten bit selleri
2  st gula lökar
1  näve torkad skogsvamp (jag har från Jämtland)
1  flaska rött vin
10 st vitpepparkorn
2  st lagerblad
1  kvist färsk timjan
4-5 st enbär
1  kapsyl rödvinsvinäger
olja till rostningen

Fond
Hugg upp benen och rosta dem i ugnen på hög värme med grönsakerna tills en gyllene färg.

Lägg i en kastrull och slå på en flaska vin.

Skölj ur stekpannan du stekt älgen i med vatten och lite rödvinsvinäger.

Fyll på med vatten i kastrullen tills det täcker benen.

Koka upp och skumma av.

Lägg i kryddorna.

Låt koka i 30-40 i minst minuter, gärna längre för att få ut det allra godaste ut benen.

Sila av och låt fonden svalna.


Grytan:

2 msk rapsolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl

1 stor lök
1 stjärnanis
En morot
Älgkött
Fond
Steklök
Skogschampinjoner
Svart vinbärsgelé
Rödvinsvinäger
Salt
Vitpeppar
Persilja

Skär köttet i bitar och bryn dom rejält runtom i grytan i olja.

Sänk värmen och lyft upp köttet. Tillsätt en klick smör i grytan och

sautéra finstrimlad lök på medel/låg värme i 20 minuter. Tillsätt stjärnanisen de sista 5 minuterna.

Tjoff! Ut med stjärnanisen igen.

I med vetemjöl och gör en bottenredning värd namnet.

Slå över fonden och lägg i köttet.

Låt puttra under lock till köttet är mört 2-3 timmar (?). Kan variera. Kolla bara att köttet är mört.

Lägg i morot i tjocka slantar sista timmen

Stek svamp och smålök i smör och vänd ner i grytan sista kvarten.

Smaka av med salt, peppar, gelé (viktigt med sötma) och rödvinsvinäger

Strö över hackad persilja

Servera med smörstinn potatispuré smaksatt med färsk körvel
och en grönsallad. (Vi hade palsternacka (mixad) i purén. Läckert!)

Här kommer en fin Chianti riserva göra susen för gom och själ.

Räkna med att det tar en eftermiddag att få anrättningen färdig. Benen skall koka länge.


Hälge levde ett liv som skogens konung i skogarna kring Örkeljunga. Han nedlades under jakten hösten 2010. Anledningen till att det inte finns fler foton av Hälge är att han bara vill bli ihågkommen som just skogens konung med sin stolta kungakrona höjd över allt annat liv i de djupa skogarna kring Örkeljunga. Detta var hans villkor som vi härmed respekterar.

Hade han vetat vilken läcker gryta han senare skulle bli, hade han säkert rusat fram mot jägaren och utropat " Skjut mig! Jag vill bli din läckra gryta! Jag vill komma upp till Sankta Hälge (älgarnas Sankte Per) som en hjälte och ihågkommen för all evighet för detta dåd."

Hälge hamnade i Kulla Gunnarstorps slaktarbod där vi dök upp och inhandlade honom i form av grytbitar med bifogade ben till buljongen. OBS! Våra vanligaste matbutiker tillhandahåller inte ben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar