lördag 19 november 2011

Älgmiddagen


 I går avnjöts Hälge i goda vänners lag. Det goda vännerna från Ginnarp, Genarp på svenska, dök upp vid sextiden denna mörka novemberkväll. Solen går ner vid 4 tiden just nu!

Gillet startade med en ölprovning. Det var självklart Helsingborgs Bryggeri som gällde. Alla var eniga om att den ljusa lagern var bäst. Vinterölen var heller inte så dålig. Den mörka Alen smakade däremot mindre än vad den såg ut att göra. Det blir inte samma humlesmak i en överjäst öl som är den vanligaste metoden att brygga öl på i England.

Värdigt skreds det sedan till bords och vi började med halstrade pilgrimsmusslor kringgärdade med ett antal goda tillbehör Alltsammans,  i all sin läckerhet, sköljdes ner med en torr god Cava från Spanien. Kopiera länken nedan för hela receptet som ligger på Systembolagets hemsida. Jag råder härmed er alla att inte använda mixern när ni gör aiolin. Den skar sig två gånger. Till slut hjälptes vi åt med att handvispa och då blev resultatet perfekt! Som reserv hade vi färdigköpt sås om den nu skulle skära sig för en tredje gång. Levainbrödet hittades i brödbutiken i Norra Hamnen.

http://www.systembolaget.se/MatDryck/Recept/Recept/halstrad-pilgrimsmussla-med-parmesanaioli-krispig-appelsallad-potatisfondant-och-levainchips/

Nu blev det dags för GRYTAN. Det har sagts förr, men bättre sätt att göra en älggryta på finns inte. Se recept i tidigare inlägg. OBS! Tänk på att handla på Kulla Gunnarstorp. Det är det enda stället som, om du är snäll mot dom, kan få köpa skyben. Dom går annars normalt till de stora köken i bygden.

Älgen sköljdes ner med en spanjor från Jumilla. Vinet heter Vedré och passar perfekt till älg. Priset är 99kr och det är framställt inte bara av Tempranillo utan även Syrah och Monastrell.

Måltiden avrundades med en hemmagjord lingonparfait tillsammans med en söt Muscatel från Portugal

Kaffe med avec och trivsamt snack efter detta fick aftonen att förflyta snabbt och helt plötsligt hade vi passerat midnatt med råge. Sängen tog emot och det sussades sött.

Innan gästerna från Genarp körde hem, tog vi dem på en rundtur i vår vackra stad. Dom fick se ett Helsingborg som dom inte visste fanns och, kanske med viss motvilja, erkände  att Malmö ligger långt efter i skönhetstävlingen. Visste ni förresten att Helsingborg har ett av världens finaste reningsverk? Metoden att rena har till stor del har blivit verklighet på grund av vår vän från Genarp som är i branschen och har varit med om att bygga verket.

Ibland kan man säga att detta är en matblogg, men egentligen vill jag ha det till  "en lite av varje" blogg. Därför avslutade jag med lite skit också.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar