söndag 13 december 2020

Det närmar sig + ett bra recept på kyckling

 

Nisse på väg

En annan nisse har just köpt sig en julgran.

Undrar just om Gösta har skaffat gran för för att ha något att välta när den väl är klädd och klar? Ingen vet.
I morse fick vi en digital luciahälsning med vacker skönsång från några av barnbarnen. Digitalt är det närmaste man vågar komma i dessa tider. Attans vad vi skall fira när pandemin är över. Om vi överlever alltså. Med hålla avstånd etc. etc. tror jag att vi gör det. Det blir mera tid än vanligt ute i den friska luften och vännerna springer man på där ute numera.

Mycket "möda" lägges ner på middagarna under dessa tider och i afton kommer det att bjudas på kyckling och curry the indonesian way.

Pers kyckling med ris och curry på indonesiskt vis

4 pers

 

Detta behöver du:

En stor kyckling samt några extra bitar av antingen filé eller lårbitar. Det får inte se snålt ut.

1 skalad lök – gärna preparerad med hela nejlikor

1 morot

3 lagerblad

1 bit palsternacka

1 bit purjolök

1 bit rotselleri

Det finns även ”färdigblandade” soppgrönsaker att köpa

1 buljongtärning

5-10 hela svartpepparkorn

Salt

Oregano, salvia samt lite timjan (var försiktig med timjan eftersom den är ganska stark i smaken)

 

Till såsen:

1 syrligt äpple

1 gul lök – ej för stor

Smör

2-3 msk vetemjöl

1-2 tsk stark curry. Gärna Sherwoods extra hot

Silad buljong från koket

2 dl vispgrädde alt. Matlagningsgrädde

Standardmjölk

Såhär gör du med kycklingen:

 

Låt kycklingen (vänta lite med de lösa bitarna) koka upp i vatten utan några kryddor tillsatta. Skumma av när det börjar koka.

 

Sänk värmen och lägg i alla kryddorna.

 

Låt kycklingen puttra på låg värme, får inte stormkoka, i en dryg timme.

När en knapp timme är kvar, lägger du i de lösa bitarna.

 

 

Såsen:

 

När kycklingen är halvfärdig, kan du börja ösa upp lite buljong som du silar och har redo till såsen. 2-3 dl är ganska lagom.

 

Finhacka äpple och lök

 

Fräs detta tillsammans med vetemjöl och curry. Det skall vara som en hård klump innan du går vidare.

 

OBS! Det är viktigt att både mjöl och curry får ”bränna”. Curryn blommar upp och såsen kommer inte att smaka mjöl. Det är detta som man kallar en bottenredning.

 

Späd med buljongen, grädde och mjölk till önskad mängd och konsistens. Ta gärna lite mer buljong för karaktärens skull. Om såsen skulle bli för lös, använd majzenamjöl (finns speciellt mjöl för redning av både ljusa och bruna såser). Använd inte  vetemjöl i detta läget. Helst skall du ha lyckats att få i rätt mängd mjöl från början.

 

När kycklingen är klar, skal även såsen vara klar. Nu slipper du jäktet på slutet.

 

 

Tillbehör:

 

Servera med kokt ris. Använd jasminris, det är billigt och bra. Räkna med 1 dl per person och dubbelt så mycket vatten. Koka upp vattnet – lägg i riset – sänk värmen och låt koka under lock i 20 minuter – ta bort från värmen, lägg lite hushållspapper över riset och låt stå i ytterligare 5 minuter.

 

Mango Chutney

En fräsch grönsallad

 

Vad dricker vi till?

En kryddig Gewurtstraminer känns rätt, men en Periquita från Portugal känns bra den också. 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar