torsdag 7 maj 2020

Språklådan

Språket är en del av tjänstens kvalitet | Kommuntorget.fi

En bloggare bör ha ett genomgående tema och nu har undertecknad bestämt sig för att ha språk/roliga ord och dialekter som en slags röd tråd i inläggen. Annat kommer självklart att få plats.

DAGENS FUNDERING:
Språk utvecklas. Det var inte länge sedan en stockholmare inte förstod ett ord vad en skåning sade och tvärt om. Idag är det inte så längre. Dialekterna suddas ut mer och mer beroende på att människan idag kommunicerar långt över sin kommungräns, fysiskt och digitalt. Till skillnad från förr då många inte ens lämnade sin egen hemby.

När undertecknad var ung talade samtliga skåningar med skorrande r. I dag är vi inte många kvar. Den yngre generationen har släppt det helt. Stocklholmskisens "e" är också snart utdött.

Tänk om det blir så att hela världen talar samma språk i framtiden. Är det en omöjlig tanke?  Redan i dag h vi många "låneord" från engelskan i vårt språk och mer blir det. Se bara på reklamannonserna. Det heter inte längre säsongsrea. Nu heter det "seasonal sale". 

Språk utvecklas och skall utvecklas, men samtidigt får vi inte glömma vår historia. För några år sedan presenterade jag ett skånskt lexikon och det kommer jag att åter göra framöver  i en uppdaterad form.
Håll ögonen öppna!

Kom gärna med kommentarer. Här finns mycket att tala om.
Är det förresten någon som har noterat att det finns en dialekt som jag har döpt till stockholmsskånska?

Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar