tisdag 12 maj 2020

Flera funderingar

 På skogsäventyr vid Himmelstorp på Kullaberg. Undertecknad sträckte ett antal muskler och nattsömnen blev störd. De minsta sprang dock runt som ystra bergsgetter bland stock, stup och sten
 Äppelblom
Så här ser det ut utanför köksfönstret just nu
Vår gäst i förrådet, troligen en råtta av potatisen att döma, gillar färskpotatis


Inför dagens inlägg har bloggaren gjort några stödanteckningar.
Anteckning nr 1: Minnet när man åldras - förskjutning.
Vad menas nu med detta? Ja, det är en del av idén kring anteckningen. Det är inte så lätt att komma ihåg vad man menar. Jag tror att det handlar om närminnet. Det som hände igår kommer man dåligt ihåg, men det som hände för 50 år sedan är glasklart. Jag vill härmed ändra benämningen "närminnet" till att i stället benämnas "minnesförskjutning".

Nästa anteckning: "ungdomens snabba tal"
Visserligen försämras hörseln med åldern, men det är så att dagens ungdom talar väldigt fort. Så fort att vissa ord bara blir ett slags ljud som man får gissas sig till vad det betyder. Jag lägger skulden till detta på dagens hypersnabba samhälle - på gott eller ont??

"Råttornas krig"
Detta har pågått några veckor i vårt förrråd. Vi har besök av en gnagare, förmodligen en råtta, som gillar både gräsfrön och potatis (vegetarian?). Sanerare från försäkringsbolaget är i denna stund på väg hit för att gillra en effektiv fälla, troligen i form av gift.

"Korsord och deckare"
I karantänen uppskattar jag att det löses ungefär 10-15 korsord i veckan. Paret på Fridas gata har med tiden blivit fenor på att lösa de flesta. Det är bra för hjärnan. En annan sysselsättning som har tagit fart är bokläsning. Undertecknad har varit dålig på detta de sista åren, men nu går det undan. Han har mycket att ta igen.

"Språk"

Någon gång för mycket länge sedan har jag nog lagt ut mitt skånska lexikon. Det förskjutna minnet är något suddigt. För säkerhets skull, lägger jag ut det igen i lagom små portioner från nu och framöver. Om du, kära läsare, kommer på något bra uttryck: Hör gärna av dig.


Abbedonk Skånskt uttryck för hängig
Agedyna Sittkudde på t.ex kuskbocken
Agebräda Kuskbocken
Ager Åker
Annaförtröden Andfådd
Asa Släpa
Ashål Arsle på svenska

Balle Skinkan. Betyder något helt annat på svenska.
Baganom Bakom
Barplatt Barfota
Benne (jävla) En himla massa
Bläreträ Vattenpass, se även lo´stock
Blo´näsa Näsblod
Bored Bordet
Bränne ved
Bäraplockare Se pärevise
Böla Gråta
Böst En storväxt kraftig karl
Böst Ruggigt skåneväder -uttalas med långt ö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar