tisdag 30 januari 2024

Som en blöt duk över huvudet...




Ja, rubriken beskriver rådande väderlek och en människa stannar inomhus om han inte är tvungen. Å andra sidan försöker jag just i denna stund att samla "vandrargänget" till en vandring nu på torsdag Vi får väl se om det blir en uppslutning trots busväder. " Det finns inget dåligt väder, bara fel kläder" som vi brukar säga. Det sade f.ö. vår statsminister till president Macron också inför hans besök i Sverige denna veckan...

Pier 97 New York



Nu blev det dags för en liten historia från Svenska Amerika Linien  och mina resor med Kungsholm och Gripsholm på 60 talet.
New York var vår hemmahamn. Där startade och slutade de flesta kryssningarna. Vid varje anlöp dök tullens svarta gäng upp. Här gällde regeln att hålla dem på gott humör. De blev alltid bjudna på en brakmiddag i fina matsalen med massor av mat och dryck., Inklareringen gick härmed smidigt och utan några razzior som innebar total genomgång av allt på fartyget i jakt på tullpliktiga varor. Ingen fick gå i land innan razziorna var genomförda och det tog tid! Middagen var räddningen.
Vid ett tillfälle inträffade dock en incident. Mitt under pågående middag var det en tullare som drog fram sin pistol och sköt skarpt rakt upp i taket.
Detta resulterade i att rederiet förbjöd middagen härmed...

Vid nästas anlöp bjöds följdaktigen  ingen middag. Det tog en hel dag innan svarta gänget tillät folk att gå i land. Gissa hur stämningen bland passagerare och besättning var.

Redan vid nästs anlöp införde vi i hemlighet åter middagstraditionen för svarta gänget (utan vetskap för huvudkontoret i Göteborg). Det ägde rum i all hemlighet i en av fartygets sviter inför lyckta dörrar. Alla var åter glada och nu fick man gå iland inom en timma.

Slutligen kan jag upplysa om att de "vanliga" tullarna var också öppna för "förhandlingar". På den tiden var det ganska restriktivt med införsel av vanligt "household goods". Visste man med sig att man hade för mycket av den varan, placerade "invandraren" bara en 10-dollarsedel överst i resväskan. Därefter var problemet löst. Enkelt och smidigt.

Så kunde det gå till vid pier 97 i New York på den tiden!

Go´middag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar