Denna himmelskt goda rätt är dessvärre på gång att försvinna från matbordet/julbordet. De yngre generationerna uppskattar inte detta sätt att tillreda fisk på.
Lutfisken stod på menyn på Fridas gata på trettondagsafton.
Numera köper vi färdiglutad och vacumförpackad . Förr inhandlades långan i torkat skick och på annandagen den 9 december lades den i blöt i luten ( vet inte riktigt vad luten bestod av) för att bli klar för tillredning på julafton. I mitt barndomshem åt man julmaten till lunch och på kvällen var det enbart lutfisk som gällde.
Detta behöver du för 4 personer
2 pkt fisk
mjölig potatis att koka
2 påsar brun hel senap
några msk crême fraiche
fiskbuljong
matlagningsgrädde/alt. vispgrädde
1 pkt små djupfrysta ärtor
Såhär gör du:
1. Lägg fisken i blöt i kallt vatten i två timmar.
2 placera fisken i en eldfast form, täck med folie och sätt in i ugnen på175gr i minst 45 minuter. Det tar mellan 45 och 60 minuter innan fisken är färdig. Den skall kännas mjuk.
3. Skala potatisen och "tima" in så att den är klar samtidigt som fisken.
4. Mortla eller använd kanonkula till senapen. När den är krossad, tillsätt vatten till önskad koncistens.
5. Såsen: Gör en bottenredning med smör och mjöl. Späd med fiskbuljong. Tillsätt grädden, gärna med en eller två äggulor irörda. Salta, riv ner lite muskotnöt, pressa ner lite citronsaft, några msk crême fraiche samt tillsätt några tsk av senapen. Resten av senapen får var och en sedan tillsätta på tallriken efter egen smak.
Om såsen skulle behöva redas mer, använd majzenamjöl, ljus redning.
6. Värm upp de frysta ärtorna i mikron. Instruktion finns på paketen.
NJUT!
Till detta dricker man exempelvis ett vitt Rhonevin lagom svalt. En del föredrar öl och en nubbe
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar