måndag 22 februari 2016

Den lille pågen från Pilshult del 1

 Farfars hus då
 Ena allén i nutid
 Stall etc. uppbyggt efter brand på -90 talet
 Här bodde den lille pågen fast då var huset rött
 Farfars hus i nutid





Farfars hus i nutid och dåtid. På vår tid var det vitt med a/ en veranda framför och b/ en tillbyggnad till höger som innehöll kök samt bostad till Fru Winberg (hushållerskan)
När huset renoverades och återuppstod för 40-50 år sedan blev man tvungen tt riva både Veranda och tillbyggnad. Dels klassas fastigheten som kulturarv och då passar varken veranda eller tillbyggnad in. Dessutom var konstruktionerna i så dåligt skick efter att huset hade stått obebott i många år efter farfars död.
Källaren som b l. a innehöll några fångceller från 16-1700 talet för olydiga drängar, fyllde man med sand och därmed bevarades det gamla.

För mer information, följ länken nedan till Helsingborgs stadslexikon                    
http://stadslexikon.helsingborg.se/index.php?title=Pilshult




DETTA ÄR HISTORIEN OM EN LITEN PÅG VARS PERSON KANSKE I SIG SJÄLV INTE ÄR SÅ INTRESSANT, MEN HANS UPPLEVELSER I LIVET VAR PERIODVIS  LITE ANNORLUNDA OCH KANSKE FÖR EN DEL T.O.M. LITE INTRESSANTA. FÖRFATTAREN FÖRSÖKER OCKSÅ BESKRIVA HUR LIVET PÅ EN GANSKA STOR GÅRD KUNDE TE SIG, SETT UR EN LITEN PÅGS PERSPEKTIV UNDER UNDER 40 OCH 50 TALET OCH SEDAN HUR LIVET BLEV SENARE MED EN OCH ANNAN SKRÖNA INSMUGEN .

OBS! Denna lilla historia skall inte enbart ses som en  självbiografi utan även som ett slags tidsdokument.

Denna berättelsen har legat och "pyrt" på datorns hårddisk i ett antal år och jag har på nå´t vis inte blivit färdig eller vågat publicera den. Vem kan vara intresserad? Nu händer det, emellertid, och ni, kära läsare får säga till om ni tycker att jag skall lägga av. Det är ju så med oss "författare" att vi har ett behov att skriva av oss dock inte alltid med gott omdöme.

Den 18 april 1945 – en månad innan farbror Hitler lämnade in, Europa låg i spillror och snart skulle det hela ta slut med bomberna över Hiroshima och Nagasaki, tittade den lille pågen fram och en enl. föräldrarna var en välskapt son född .

Av denna förödelse märktes inte mycket här uppe på gården utanför Helsingborg. Vad jag vet, hade vi mat för dagen. Det var ju ett lantbruk. I efterhand har det berättats till mig att det enda som påminde om kriget utanför våra gränser var att en onkel Herman som var aktiv i den danska motståndsrörelsen, bodde tillfälligt hos oss. Därutöver har jag också fått veta att det härbärgerades ett antal beredskapssoldater på gården. Detta återkommer jag till senare.

Som alla små barn, finns det inga minnen från de första 2-3 åren av livet. Enbart de som har berättats för dig.

Den lille pågen levde ett bekymmersfritt liv på gården under sina första 7 år i livet.
Det sägs att han var tanternas favorit – söt och snäll? Smeknamnet var ”Gollo”. Hur kunde det nu bli det? Jo, vid ett av många tillfällen när mor satt och duttade och kelade med den söta lilla babyn, sa hon Oh, golledosingen då. Detta hörde min då 2 åriga syster och uppfattade det som att jag hette Gollo. Så blev det i många år.

Befolkningen på gården var vår familj som bestod av Mor, Far, storasystrarna Solveig och Lena, storebror Olle också lille Per. I ett annat stort hus bodde vår snälle farfar Gunnar med sin hushållerska. Han var änkling och dåligt gående p g a en trasig höft. Det var vår familj som drev gården på den tiden. På gården i eget hus bodde även trädgårdsmästaren med sin fru och dotter Ulla-Karin. Precis utanför gården bodde arbetarna i de f.d statarlängorna. Dom hade som regel många barn, men mor tyckte inte att vi skulle leka med dem. Så var det på den tiden.

Ytterligare en person bodde på gården var vår gamla ryktare Johan. Han bodde i ett litet kyffe i anslutning till brygghuset (brygghuset var där man tvättade) bakom ankdammen. Han var en mycket snäll man som tyckte om barn. Våra föräldrar tyckte förstås att han svor lite väl mycket Syster Lena uppskattade inte hans vänlighet när han ville ta i hand och hälsa. Då sa´hon ”Ich pi”. Han var inte bra på att hålla sig ren. Det påstås att hans fötter var så svarta att det syntes inte om han hade hål på de svarta strumporna. När dessa nästan bara var ett stort hål, förpassades de helt enkelt rakt ner i ankdammen.

Sina sista dagar tillbringade han på S:ta Maria. Jag tror han fick tuberkulos eller något. Det går en historia om när han skulle läggas in. Innan han fick komma in på sal, skulle han badas. När Karl Johan står där och ser ett badkar för första gången i sitt liv säger han: ”Faan, e´ där inget låg (lock) på kistan” Stackar´n trodde att han skulle begravas. Jag kommer fortfarande ihåg hans spottkopp som stod vid sidan om hans säng.

Fortsättning följer




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar