torsdag 6 februari 2014

Svenska Amerika Linien del 6

 MS Kungsholm
 Madonnan
 Sagueanay River



En en av Kungsholms många kryssningar gick upp till Kanada och Sagueanay River. Utöver den storslagna naturen där uppe var floden berömd för sin staty av Madonnan.

Det var hon som var huvudattraktionen och det var där fartyget vände åter ut till havs igen. Dagens jättelika kryssningsfartyg hade nog inte klarat de stundtals trånga passagerarna eller vändningen i floden framför Madonnan. Som några av er minns var Kungsholm på ca 25000 ton medan dagens moderna fartyg ibland ligger på mer än 100000ton. Det blir lite mer intimt med ett mindre fartyg.

Vid ankomsten till Madonnan var alla däcken fyllda av passagerare där flertalet bad en bön.

En uppfinningsrik Informations Officer (undertecknad) tyckte att man skulle göra något för att höja stämningen ännu mer. Jag kommer inte ihåg om jag i tidigare inlägg har berättat att den ende som kunde hantera den stora högtalaranläggningen ombord var undertecknad. Inte ens de ingenjörsutbildade maskinisterna gav sig på den. Trots att den var av dåtidens modernaste snitt hade man glömt att en vanlig skivspelare inte fungerar på ett vibrerande och gungande fartyg.

Innan ankomsten till Madonnan vidtogs följande åtgärder:

Skivspelaren byttes ut mot undertecknads privata. Den var av märket B&O och klarade både vibrationer och sjögång.

En lämplig LP skiva innehållande det rätta musikstycket  lånades ut av hyttsteward Ingvar Gemzell som f.ö senare blev präst i Stockholm och lyckligt gift med en annan man från besättningen.

Samtliga högtalare, yttre som inre, kopplades på. Det var en hel rad med spakar och säkert ett par hundra högtalare.

Volymen skruvades upp till max.

Precis när fartyget låg stilla framför statyn spelades "Ave Maria"upp för fulla muggar. Det fanns inte ett tyst skrymsle, inklusive bryggan, på hela fartyget

Undertecknad hittade heller inte torrt öga någonstans bland passagerarna under stundens allvar.

Fartygets befälhavare uppskattade "tilltaget" trots att han ej hade blivit tillfrågad om lov innan. Informations Officeren klarade sig därmed utan påföljd.

I nästa inlägg kommer vi att befinna i Bombay, Indien


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar