tisdag 4 februari 2014

Plafondhelvete

Det började i går. Gamle farbror Siegfried behövde hjälp med att montera upp två nya plafonder.
Undertecknad gjorde en utryckning. Efter c:a 30 minuters lirkande med först plafonden konstaterades att kroken som sitter i armaturen helt enkelt inte nådde upp till kroken i taket. Den sistnämnda gick inte att reglera varken upp eller ner.

Farbrodern  anmodades att gå tillbaka till elaffären och be om råd och ev. införskaffa en extra länk att hänga i kroken och sedan ringa tillbaka.

Redan samma eftermiddag kom samtalet och Farbrodern hade blivit förevisad knepet att sätta upp en plafond. Vi bestämde ny tid för montering i dag.Innan dess gick jag ändå själv till affären och rådfrågade bara för säkerhets skull. Den kunnigeexpediten plockade genast fram två st. länkar från sitt förråd samtidigt som han meddelade att dagens fabrikanter av plafonder är alldeles för snåla med marginalerna vilket ställer till problem vid upphängningen.

Med stärkt självförtroende gick jag åter till Farbror Siegfried. På plats där kunde dock inte den gamle först riktigt redovisa vad elaffären hade tipsat honom om, men när han såg mina små länkar, kom han ihåg.

Till verket!

En st. länk hängs på takkroken - efter många om och  men är även elkontakten på plats - skruvning påbörjas - till slut när det inte gick att skruva längre hängde armaturen fortfarande på trekvart. Länken var för lång.

Ner med armaturen igen och fram med tång och hammare.Efter ett antal lätt brutala slag på länken, hade den blivit kortare. Monteringsproceduren upprepas och efter mycket lirkande med krokar och kontakter och skruvande satt plafonden på plats!

Nu var det svettigt och axlarna värkte efter den obekväma arbetsställningen. Humöret var heller inte riktigt på topp.  Rast/vila vidtog i 5 minuter.

Samma procedur vidtog med plafond nr 2 som inte tog lika lång tid att få på plats. Den kunde kanske vara lite hårdare åtskruvad, men Farbrodern var nöjd.

Dagens arbete tog 1 timme.

Farbrodern fick rådet att kontakta tillverkaren och tala om för dom hur fel dom hade tänkt under konstruktionen av dessa monster och kanske få pengarna tillbaka som good-will.

Jag vill avsluta med ett gott råd till er som går i plafondinköpstankar. KOLLA KONSTRUKTIONEN!


2 kommentarer:

  1. Hej!
    Köpte en Barcelona taklampa/ plafond spot-rondell och har samma problem. Skall skicka tillbaka lampan.
    Håller med. Ett helvete detta.

    SvaraRadera
  2. Lampan heter :
    Barcelona taklampa med 3 spotlights led.
    Undvik denna lampa med kort takkrok.
    Rekommenderar verkligen inte!

    SvaraRadera