måndag 10 februari 2014

Svenska Amerika Linien - Bombay inlägg nr 7

 Of all the ships that sail the sea.... She was the most beautyful of them all

Fast det var med MS Gripsholm jag var i Bombay

 Bombay Palace Hotel
 En srandpromenad
 Matsalen på Palace
För nästan 50 år sedan var detta den i särklass vanligaste synen


Här går det fram och tillbaka.
Nu befinner vi oss halvvägs på en Jorden runt kryssning med Gripsholm. Året är 1966 m. a. o. för snart 50 år sedan.

Under de nutida kryssningarna ligger man max från morgon till kväll samma dag i samma hamn. På den tiden hade de som bestämde på Amerika linien beslutat att fartyget skulle ligga 1 vecka i Bombay. Många av oss ombord undrade varför man hade valt just Bombay. Denna stinkande häxkittel med en obarmhärtig sol under klar himmel, fritt vandrande skitande kossor blandat med horder av tiggande barn på gatorna och en gigantiskt utbredd slum. De flesta av oss i besättningen hade önskat att valet hade fallit på en annan stad i fjärran östern, men vi hade inget annat val än att göra det bästa av vistelsen. Det fanns inte många passagerare ombord. De flesta var ute på olika rundturer i Indien. Vi hade det jobbmässigt ganska lugnt under tiden i Bombay.

Det enda vettiga sättet att ta sig fram på var med taxi. Alla var av märket Hillman (ett gammal engelskt bilmärke) och ganska trånga för en reslig nordbo. Det gällde att ha rutorna uppvevade, annars hade man 50 par tiggarhänder inne hos sig. Eftersom AC:n inte var standard i en taxi i Bombay på den tiden, blev en resa ganska svettig under brinnande sol i 40 graders värme och 100% luftfuktighet.

Av någon märklig anledning låg horkvarteren alldeles intill fartyget. Där stod Damerna i burar - ibland ett par st. i varje bur. Jag tror inte att ens den mest hågade sjömannen ens gick i närheten av dessa syndens boningar.

I staden fanns det redan då tusentals biografer. Bombay är ju Bollywoods centrum, men det begreppet kände man inte till på den tiden.

Ända fram till nutid har undertecknad trott att han har varit på Taj Mahal i Bombay. Efter närmare kontroll har det visat sig att så är inte fallet. Taj Mahal Mausoleum ligger som bekant inte i Bombay utan en dagsresa därifrån. Däremot finns det något som heter Taj Mahal Bombay Palace. Det är på detta lyxhotell vi har varit några stycken och ätit middag.

Ett annat ställe som var behagligt att vistas på var "The Brittish Beach Club". Denna koloniala oas låg i utkanten av staden Det tog minst 30 minuter att åka dit men det var värt varenda kilometer. Här var det rent och snyggt, inga tiggare och sköna välhållna havsbad. Deras Gin och tonic smakade precis som den skulle. Väl balanserad smak , blandad med varsam hand. Kan det ha varit Bombay Saphire som bas?

Numera heter staden Mombay och det har säkert hänt mycket på 50 år. Ni unga som läser detta, låt er inte avskräckas ett besök i denna kokande metropol.Där finns garanterat en härlig storstadspuls, förförande dofter från kryddstånden i bazarerna osv.osv. Kossorna på gatorna finns också kvar.

Nästa inlägg kommer troligen att handla om Tahiti. Då var det en annan kryssning och ett annat fartyg, nämligen MS Kungsholm på söderhavskryssning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar