tisdag 25 december 2012

Julafton på Fridas gata

 Sedvanlig dukning med trisslotter
 Granen på Fridas gata
 Nu är det dags för den läckra kalkonen
 En utsökt Pinot Noir från Kalifornien
Tomten på väg till ett uppdrag strax före middagen


Som traditionen bjuder är det kalkon som gäller på julafton. I år blev vi bara tre personer.Övriga hade förpliktelser på annat håll.

Nu är det inte vilken kalkon som helst som Frun i huset tillsammans med yngste sonen tillreder. Det tar i stort hela eftermiddagen. Receptet har sitt ursprung, tror ja, hos Gordon Ramsey.

Det receptet som kommer nedan är något modifierat från originalet. Såsen görs helt skybaserad och är helt utan grädde. Vingar och diverse inkråm är basen. Lite cognac som smakförhöjare och rejält med tid på spisen för reduceringen. Såsen skall silas väl. Våra kockar silade tre gånger. Det blir inte mer än en snipa full, men resultatet är himmelskt.
OBS! Förmodligen kommer det lite fler modifieringar under de närmaste dagarna. Jag var ju inte själv speciellt närvarande i köket denna gången.
Brysselkålen frästes tillsammans med egenhändigt fixat ströbröd, citroncest och panchettan. Tryffeln kan uteslutas.

Kalkon

1 kalkon
1 stor lök skalad och halverad
1 apelsin halverad
1 hel vitlök halverad
2 lagerblad
2 kvistar timjan
250 gr smör
1/2 bunt bladpersilja hackad
2 kvistar timjan hackade
½ bunt dragon,hackad
1 svart tryffel

Låt smöret bli rumsvarmt.Öppna fågeln och fyll med halva apelsinen,halva löken och halva vitlöken.Krydda med salt o peppar och upprepa.Stoppa sedan in de två lagerbladen och timjankvistarna.
Hacka persilja,timjan och dragon och blanda ner i smöret.Skiva sedan tryffeln och hacka den grovt innan den åker ner i smöret.Tillsätt 1 msk olivolja och krydda väl.
Lossa försiktigt skinnet från köttet med handen.
Fyll en spritspåse med smörblandningen och spruta in i utrymmet.Massera smöret försiktigt runt köttet så att kalkonen är väl och jämnt täckt.
Lägg kalkonen på plåten,krydda med salt o peppar och ringla olivolja över.Kör i ugnen på 220 gr i 10-15 min för att krispa till skinnet.Sänk sedan till 180 gr och kör 30 min /kg.Ös kalkonen då och då.
När kalkonen är klar slås den in i folie och får vila minst 20 min.
Servera med hasselbackspotatis,sås brysselkål med panchetta.

Som efterrätt serverades Ris a la Malta med körsbärssås. Ingen gick hungrig från denna taffeln.

Till kaffet avnjöts ett glas Grönstedts julcognac som vi efter många om och men hade lyckats med att beställa och tilldelas. Den var värd priset på 400kr för 50 cl.

Idag, juldagen, blir det lite enklare med några skivor rökt lax, dillstuvad potatis, öl och en liten julsnaps.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar