Här kommer det en sås som heter duga och fantastisk god. Vi åt grillade kycklingspett , gott kryddade bl a med citrusmarinad.
Romanescosås
Ett recept från Leva och bo
En spansk sås som är urläcker till grillad lök, grillat kött eller varför inte till en bit fisk? Finns i många varianter då i stort sett varje hushåll har sitt eget recept.
Tid: Cirka 35 minuter
4 portioner
Ingredienser
5 st | |
4 st | |
0,5 dl | |
10 st | |
2 tsk | anchochilipeppar, eller spansk peppar, finhackad, cirka |
1 msk | |
1 msk | |
| olivolja, 2-4 msk |
|
Tillagning
1 Sätt ugnen på 225 grader. Halvera tomaterna och kärna ur dem med en sked. Lägg tomaterna, med skalsidan neråt, i en ugnsfast form. Krossa vitlöksklyftorna, dela lite på dem och fördela dem därefter över tomaterna tillsammans med chilin. Ringla över olivolja och strö på salt. Sätt in formen mitt i ugnen och rosta i cirka 25 minuter eller tills tomaterna börjar få lite färg och ser ”torkade” ut.
2 Rosta under tiden mandel och hasselnötter i en torr stekpanna tills de börjar få färg
.
3 Mixa samman de rostade tomaterna (inklusive olja, vitlök och chili) tillsammans med nötterna i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt vinäger och rödvin samt en nypa socker. Tillsätt olivoljan droppvis och fortsätt mixa tills såsen fått en krämig konsistens.
3 Mixa samman de rostade tomaterna (inklusive olja, vitlök och chili) tillsammans med nötterna i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt vinäger och rödvin samt en nypa socker. Tillsätt olivoljan droppvis och fortsätt mixa tills såsen fått en krämig konsistens.
4 Smaka av med salt och svartpeppar.
LYCKA TILL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar