tisdag 14 juni 2011

Mallåkra

Utsikt från en av balkongerna  första dagen
Hamnen/marinan i skymningen
På vandring i bergen



Och en god middag på hotellet efteråt
Utsikt från hotellterassen
Spårvagn mellan Puerto Soller och Soller. Helt i stil med vår gamla stattenaspårvagn

Katedralen i Palma
En fiskare har fått en sjöjungfru i näten
Här hemma växer dom i krukor
Förarplatsen på spårvagnen
Det s:k apelsintåget till Palma. Man kunde dock inte nå dom när vi åkte. Det fanns 1:a,2:a odch 3:e klass
Chopin bodde i Valdemossa under en lång period. Här som staty vid sidan om reskamraten
En vacker solnedgång fångad från krogen
Musikunderhållning på hotellet
På vandring igen. Denna gången blev det Puerto Soller - Soller t/r. Det tog lite drygt 3 timmar




Väl inhägnat
Ett accasiaträd i full blom




Åter en god middag

 Så blev det äntligen av att åka till Mallorca eller Mallåkra som kan heta på skånska. Den delen som vi besökte (Puerto Soller i nordväst) var en fullträff. Ja, d.v.s. nästan. Det började mindre bra. Vid en något försenad ankomst till Palma stod regnet som spön i backen och det blixtrade och åskade . Det värsta ovädret på flera år, sades det.

Researrangören placerade oss i en taxi som skulle forsla os de c:a 4 milen till vårt slutmål. Ovädret följde oss hela tiden och det kändes lite otäckt. Trots allt kom vi till slut fram till vårt hotell. Där tog direktören emot personligen och bad genast at få tala med oss. Hotellmännikan i mig anade genast oråd och mycket riktigt, dom hade råkat ut för översvämning i 10 rum och hade således inte plats för oss. Som väl var  hade han ordnat husrum på ett annat hotell den första natten och därefter skulle vi få ett fint rum på vårt eget hotell. Dessutom erbjöds vi gratis middag hela veckan som kompensation. Inte så pjåkigt va? Detta utnyttjade vi 4 av de sju kvällarna. Man vill ju ha lite omväxling i maten.

På det tillfälliga hotellet hade 4 stjärnor och vi fick en minisvit med två balkonger och en betagande utsikt över den väl naturligt skyddade hamnen.
Soller är ett eldorado för vandrare och även vi vandrade en del, se bilder. Den f:d hjärtpatienten kände sig ganska säker och trygg tillsammans med omtänksam  respartner och tillika sjuksköterska. Hon hade full koll på hälsotillståndet som var alldeles utmärkt.
Det s:k apelsintåget till Palma var mysigt även om det inte gavs tillfälle till apelsinpallning genom fönstret

I två dagar hyrde vi bil och fick sett, Pollenca, Valdemossa, ett gammalt kloster i Llucha och lite till. En del av serpentinvägarna blev dock för mycket för passageraren och då fick vi vända innan målet var nått. Det är ju värre att åka än att sitta bakom ratten på sådana vägar med kurvor i 180 grader, smalt och utan skyddsräcken.

För övrigt förflöt dagarna lugnt och sansat i det idylliska Puerto Soller (uttalas Sojer) med deckare vid poolen, en fika på byn eller en skön promenad  längs stranden/hamnen. Om man är ute efter lugn och ro, inte alltför turistiskt hysteriskt, god mat till hyfsade priser och en artig och vänlig lokalbefolkning där de flesta talar engelska, är vårt val det helt rätta.
Vi fick tyvärr aldrig träffa den spanske kungen som lär ha ett sommarhus på Mallorca. Möjligen var det hans båt vi såg en kväll. På besök i hamnen låg en större yacht med egen helikopter på akterdäck. Den såg kunglig ut.

Vädret var totalt sett ganska bra. Det kunde vara lite mulet en del av dagen, men solen tittade fram tillräckligt länge och ofta. Någon ehecsmitta (stavas det så?) drabbades vi heller inte av. Det var ju inte tomater från Spanien som hade orsakat smittan. I stället antog man att det var böngroddar från Tyskland som var källan till epidemin.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar