måndag 1 januari 2018

Slutet gott, allting gott.


Julafton på Tågagatan 45

Ny tomte i dag



Då var det julafton. En julafton med danska förtecken eftersom vi har mycket danskt i släkten.
På bordet dukades fram dansk fleskesteg med knapred svål och brunede kartoffler samt anka a la Erik.
Skyn till ankan tog ung. ett dygn att få klar. Kocken gjorde en sallad på allt utom brösten med rostade nötter, lite körsbär och annat smågott. Såsen var icke av denna världen. Brösten serverades separat och var perfekt tillredda möra och fina.

Jag glömde att säga att till fläskestegen serverade chips att ösa upp såsen med och det var värdinnans danskättade moder som var "skyldig" till denna läckra anrättning.

En del av oss hamnade i en lätt matkoma, men nu var det dags för julklappsutdelning nr 2 för de små tjejerna. Det var ingen måtta på allt det fina som tomten hade med sig till de töserna.


Juldagen var vilodag för invånarna på Fridas gata och i all enkelhet bestod kosthållningen av gravad lax med dillstuvad potatis nersköljt med en sval pilsner och några immiga.

På annandagen var det dags för lutfisken med systrarna och svåger. Som alltid en av julens stora höjdpunkter, i alla fall enl. gästerna. Men visst är det läckert med lutfisk, skånsk senapssås och små gröna ärtor!

Nyårsafton på Fridas gata 2017-18




 Lite bubbel, löjrom, anklever, färska små hummerbitar läckert upplagt och serverat av värdinnan

 Soppa med trattkantareller serverad med ett glas Madeira

Den mörast möjliga oxfilén från Hallen, serverad med portvinsås, och potatisgatäng med bl a kantareller, serranoskinkinlindade sparrisar nersköljt med fylligt och smakrikt rhonevin
Tyvärr blev det ingen bild på desserten men det bidde en terrin med blåbär från Småland toppade med god smuldeg och sedan körda en stund i ugnen. Glass serverades därtill.
Till desserten serverades en Sauternes.

Då blev det till slut nyårsafton och det var vår tur att vara värdar för våra vänner i Jonstorp detta år.

Årets tema var Småland. Både tratt- och de gula kantarellerna var egenhändigt plockade  i vårt lilla paradis i Småland - HAGEN. Blåbären hade samma ursprung och vi kan låtsas att biffen kom från samma område. Någon lämplig dryck från Småland kunde vi dock inte hitta och hade därför valt ett varierat ursprung.

Firande fortsatte i soffan där det serverades kaffe avec bestående av en god Rom.
Till GT:n hade värden hittat en ny tonic utan tillsatser. Priset var 29kr för 33 cl, men vi som drack GT var inte förtjusta i denna nya och dyra Tonic. Den var för söt, helt enkelt.

Tolvslaget firades traditionellt tittandes på alla raketer  och intagande av ännu mera bubbel och inte så långt därefter avstannade sällskapet i sina anvisade nattläger, d v s herrarna i sofforna, och Damerna utspridda på ovanvåningen.

För övrigt åkte granen ut idag. Där fanns mer barr på golvet än på granen och inte en droppe vaatten hade den druckit. Den var avliden redan vid leverans.

I morgon bär det iväg till Hagen i Småland för några dagars lugn och ro i guds vackra natur.

Go´middag






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar