tisdag 24 februari 2015

Dillkött på kalvbog





Visst är denna rätt en läckerhet.

I fredags blev det äntligen dags att avnjuta denna anrättning. Underteckand hade tillredningsansvaret
och bog var inhandlat på Oj.

Jag hittade ett recept av Per Morberg som fick bli utgångsläget. Morbergs recept finner vi nedan.
Det följdes, fast med några undantag:
Jag kokade köttet helt i stället för i större tärningar och skar det i skivor inför serveringen. OBS! Tänk på att skära tvärs över muskeltrådarna. Det tog 1 timme i grytan
För första gången gjorde jag en dillreduktion enl. receptet, men för att undvika att såsen skulle bli för sur, använde jag bara 2,5 msk av reduktionen och det resulterade i en perfekt balans. Jag tror att jag använde lite mer än 2dl grädde. Det gäller att smaka av hela tiden när du gör såsen.
Dessutom gjorde jag en bottenredning på vetemjöl i stället för toppredning med majzenamjöl. Det blir godast så.

Som tillbehör serverades små cornichons som passar alldeles utmärkt till dillkött.

På Bolaget nere i sta´n hade en  medarbetare där rekommenderat ett rött vin från Toscana. Han avrådde helt från vittvin, som var min tanke från början. Så fel den mannen hade. Trots viss vana att dricka rödvin, gick det knappt att få ner det tillsammans med den läckra kalven.
En god öl är heller inte helt fel till denna anrättningen.

Här kommer receptet


Klassiskt dillkött

Antal portioner: 4
Här är ett recept på ett härligt klassiskt dillkött. Garnera med en dillkvist så ser det extra piffigt ut!

  • 300 g kalvbog
  • 1 st gul lök
  • 1 st purjolök (det vita)
  • 1 st morot
  • 2 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 3 tsk salt
  • 2 dl grädde
  •   Dillreduktion, efter smak (se recept nedan)
  •   idealmjöl
  • 1 dl grovt hackad dill till garnering

Dillreduktion att smaksätta med

  • 1.5 dl vatten
  • 1.5 dl strösocker
  •   Dillstjälkarna som blev kvar efter garneringen
  • 5 st pepparkorn
  • 1 msk ättika (12% )
  1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det.
  2. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj grönsakerna noga.
  3. Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
  4. Tillsätt lagerblad, vitpeppar, timjan och salt.
  5. Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca
    45 min - 1 timma.
  6. Sila av köttet och spara buljongen. Häll i grädden i buljongen och koka upp.
  7. Smaka av med dillreduktionen (ta en matsked i taget och smaka - allt går oftast inte åt!) och eventuellt med mer peppar och salt. Smaka av med lite extra ättika som vissa gillar.
  8. Red av med idealmjöl till en simmig konsistens.
  9. Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.
  10. Dillreduktion
    Blanda alltsammans i en kastrull och låt koka upp.
  11. Låt sjuda sakta i 5 minuter. Sila av och använd så mycket du önskar i "styrka" till dillköttet. Vissa vill ha en mildare smak vissa kraftigare. Prova dig fram med lite i taget!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar