lördag 24 januari 2015

Stillheten och lite till


Man kan ju undra varför jag har lagt in en bild på danskt rugbröd, men en förklaring kommer längre ner.

I ett biljettpaket som vi har köpt på Hbg Stadsteater, ingick även premiären på Stillheten. Den ägde rum i torsdags.

Undertecknad hade, ärligt talat, inga som helst förväntningar på denna premiär. Lars Norén är ju inte precis känd som en lustigkurre. Man kunde ju alltid ta sig en tupplur i bänken om det blev alltför svårt och långsamt, tänkte jag.

Oj vad fel man hade! Det var en lysande pjäs. Den handlade, som en del kanske känner till, om Noréns olyckliga uppväxt i Genarp. Visst var självklart pjäsen full av olycka och dåliga relationer, men där fanns också en hel del humor som lockade fram många skratt.

Tänk, att som skådespelare stå på en scen i tre timmar och vara förbannad, ledsen eller frustrerad hela tiden. Dom var garanterat helt utpumpade efter ett sådant maratonlopp. All heder åt skådespelarna!

Stillheten är värd varje krona att se.

Sedan var det det med danskt rugbröd. Svenskar och danskar är väldigt olika på många sätt. Ett är brödvanorna.
Försök att bjuda en dansk på Pågens lingongrova i stället för hans älskade egna rugbröd. Jag lovar att dansken kommer att titta på dig med tom blick och undra om du inte är riktigt klok. Det finns nämligen inget annat bröd än danskt rugbröd för våra grannar på andra sidan sundet.
Inget fel i det eftersom det är gott och sunt med äkta danskt rugbröd. En pölse skall dessutom vara röd. Pilsnern skall naturligtvis vara dansk fast numera kan man faktiskt hitta danskar i Systembolagets ölavdelning. Även om priserna är höga så är sortimentet betydligt bättre än i en dansk butik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar