tisdag 13 mars 2012

Florence Nightinggale är död

 Hon gjorde en tapper och ideell insats i Istanbul en gång i tiden, men det var då det.

Nu kräver nyutbildade sjuksköterskor 24000kr/mån i ingångslön. Självklart skall dom ha det. Sjuksköterskorna tillhör den kategorin som inte ökar sin livslön trots högskoleutbildning.

Det måste finnas löneskillnader. Ja, t o.m ganska rejäla ibland. Var tar moroten till utbildning annars vägen. Det blir ju ingen som ids utbilda sig 3 år och uppåt på högskola och universitet om det inte betalar sig. Landets förutsättningar för utveckling, innovationer etc. blir ganska minimala utan löneskillnader. Sverige har redan Europas minsta löneskillnader.

Äntligen har lönerna till ungdomar kommit upp på agendan. I går visade man på TV hur ABB hade tagit in 35 ungdomar med 75% av ordinarie lön. Utbildat dom och använt dom i produktionen. Man skulle kunna säga att det är nutidens variant av lärlingssystemet. 33 st av ungdomarna har i dag fast anställning på ABB.

Ungdomar är generellt mycket positiva till ABB varianten. " Det är bättre med ett jobb med en dålig lön än inget jobb alls", säger dom. Det är ett smidigt sätt att komma in på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren får lära känna adepten innan innan beslut om fast anställning sker. En liknande modell har ju använts inom hotell och restaurangbranchen i alla år. Man tar in praktikanter från gymnasieskolan som får prova på branschen i praktiken. När det sedan blir aktuellt att anställa folk, plockar arbetsgivaren från  praktikantpotten.

Jag propagerar för praktik ute på arbetsplatserna för alla kategorier av gymnasieelever. Tyvärr har inte alla arbetsgivare insett värdet och fördelarna med praktikplatser, men den dagen kommer säkert.

Arbetsförmedlingen i all ära, men det är kontakterna med näringslivet som är viktigast.

Danmark lär ha ett ganska bra fungerande system för ungdomsarbete där arbetsgivaren ges möjligheten att säga upp folk ganska lätt utan att binda sig. Ungdomarna gillar det och tycker att det är bättre att ha ett jobb som är lite osäkert än inget jobb alls. Det ligger något i det.

Nu har jag varit seriös i flera minuter så nu får det räcka.

Ha en fortsatt bra dag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar