tisdag 3 januari 2012

Nyårsafton med Walevska, pilgrimsmusslor etc.

 Alltid lika fint dukat här ute på landet

 Le Chef
 Ytterligare en erfaren och duktig kock


Ett ungt blivande kockämne

 Här förbereds tilltugg till välkomstdrinken med flinka händer - Selleri med gorgonzola och philadelphiaost samt baconstrimlor instrimlande i smördegsskruv - bakade i ugn

 Potatistomtar spritsade ur en konstnärlig hand
 Vispgrädde där den inte skall vara


 Värdinnans dukning är alltid smakfullt fantasirik


En läcker förrätt
 Och till slut - en himmelsk dessert

 Sent kommande gäster mitt under Bezzervizzer spelet. Den bakre figuren hade inte rakat sig på morgonen






 I stället för att låta alla recepten uppta hela reportaget, valde jag att publicera länkarna till resp. rätt på menyn.


http://www.alltommat.se/recept/Grand-dessert---mandelflarn-mousse--rieslingglass-13017

http://www.recept.nu/1.7390/christian_hellberg/forratter/fisk_skaldjur/halstrade_pilgrimsmusslor_med_gron_sparris_och_reducerad_balsamico

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=3836090

Meny
Halstrade pilgrimsmusslor med grön sparris och reducerad balsamico

Sjötunga Walevska a la Edward Sjöblom

Grand dessert - mandelflarn, mousse och rieslingglass

Till anrättningen intogs diverse olika mousserande Cavor av hög klass (Svensk pluralform) samt ett passande lagom sött dessertvin till desserten.

Ca 14.30 Startade UNO från Humlegården för att transportera stadsherrskapet till landsbygden, närmare bestämt Jonstorp och vännerna på landet.
Strax efter 15.00 påbörjade 6 ystra kockar (lantfamiljens mellanson med flickvän hade även dom stött till för att ingå i matlaget) tillredningen av aftonens meny. D v s nästan. Av tidssjäl hade  Frun i huset desserten klar - se recept.
Bilderna talar mycket för sig själva och behöver inte direkt några kommentarer. Det hela gick galant med bara några få incidenter. Le Chef stod vid ett tillfälle vid spisen och förstod inte varför hummerfonden inte kom i kok. Någon vänlig själ hade helt enkelt stängt av plattan. Vid ett senare tillfälle blev samma person väldigt vispgräddig. Någon vänlig själ hade skruvat av locket på förpackningen som Le Chef  skulle rista om.

Gourmetlaget hade som målsättning att sätta sig till bords vid 18 tiden och så blev det. Vad annat kan man förvänta sig av ett gäng rutinerade och glada kockar.

 F.ö ville Le Chef inte belastas med denna fina titel. Han föredrar att uppbära sin gamla titel Fältgeneral. Han var stundtals något stressad, icke minst när musslorna skulle halstras, men den lugna och avslappade omgivningen hade en avstressande verkan på Generalen och han axlade sin uppgift med den äran.

Några kommentarer till menyn:
Förrätten: Reducera balsamicon rejält och tillsätt lite lite socker för att den skall bli sirapig. OBS om du överdoserar, blir det som knäck och då kan man inte "spritsa" den över den färdiga anrättningen.

Varmrätten: En riktig Walevska skall innehålla både vittvinsås i botten och sedan hummersås på toppen med flarn av tryffel och små läckra bitar hummer som garnityr. Grunden till hummersåsen gjordes självklart av skalen från hummern och till vittvinsåsen använde vi skrovet från fisken. Oj vad läckert detta blev.
Desserten: En riktig höjdare. Rieslingglassen var en fullträff. Sex läckertrutar njöt i fulla drag!

Till kaffet med avec och god choklad kom besserwizzerspelet fram. Vi delades upp i fyra lag (flera gäster hade tillstött). Värden och undertecknad bildade ett lag som f.ö. sedvanligt vann första omgången. Inför andra omgången gjordes en ommöblering bland lagen och då gick det inte riktigt lika bra för oss. Vissa synpunkter luftades med anledning av  den nya lagsammansättningen. Ombyte förnöjer dock. Detta är ett mycket trevligt spel och kan varmt rekommenderas.

Vid 12 slaget "avfyrades" kinesiska värmelampslyktor (jag känner inte till det korrekta namnet). Alla lyfte men några fastnade i en närliggande ek där dom sedan brann upp. Dock utan att förorsaka någon skada. Grannarnas fyrverkerier var som vanligt rejäla. Det finns ingen anledning att inhandla eget så länge grannen gör det. Med eget är man ju dessutom hela tiden upptagen med själva avfyrandet och ser därmed inte så mycket.
Klockan närmade sig 04.00 innan kalaset avstannade och deltagarna intog horisontellt läge. För redaktören blev nattsömnen inte 100 procentig. p g a högljudda snarkningar i samma lokal. Trots detta, kände han sig ganska frisk dagen efter ändå.

Efter en stadig frukost och slötittande på TV som avslutades med klassikern "Tomten är pappa till alla barnen", styrdes vagnen åter mot stadens ljus och livet återgick i sin normala vardagliga och avslappade lunk


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar