torsdag 26 augusti 2010

Skåne i humanitetens tjänst

En av kändisarna vid ingången till lunchtältet

Malmö brandkårs musikkår

Kerstin med sin bordskavaljer Rabbin Bent Lexner. Rolf Tufvessons Pernilla vänder ryggen till

Kerstin med bordskavaljer
Hela bord nr 4 med honnörsbordet i bakgrunden

Här kommer HKH Kronprinsessan Victoria tillsammans med Karin Wredström. Typiskt att hon skulle vända ryggen till precis när bilden togs.

Judiska kören

Den ende i dag fungerande vita bussen med en rödakorsveteran i förgrunden
Invigningsceremonin av monumentet börjar.
Rolf Tufvesson höll ett mycket fint tal
Nu är monumentet avtäckt och Kronprinsessan talar. Hon har inte lärt sig att uttala Ramlösa rätt, men det kommer säkert...
Monumentet

Kronprins Haakon på väg till Malmö och Humanitetens Hus
Och "Vickan" säger hej då.

Då var det dags för oss och andra inbjudna kändisar att övervara invigningen av minnesmonumentet från de vita bussarnas tid under 2:a världskriget då tusentals judiska flyktingar slussades in i landet via Ramlösa Brunn.

Kl 11.45 var vi på plats och det var mörk kostym som gällde. Vi inbjudna gäster fördes genom avspärrningarna mot publiken till ett stort lunchtält där vi bjöds en charmant två-rätters lunch tillsammans med Victoria och hennes uppvaktning. Rest. Gastro stod för det gastronomiska.

Lunchen bestod av Tartar på lättrökt hälleflundra, pocherat vaktelägg, förpackad tryffel (tub),
vikentomater, crême på silverlök och kronärtskocka från Fredriksdal.
Till varmrätt bjöds Limousinekalvrygg från Tyringe, grillad minipurjolök från Brunnby, kantareller, confiterad färskpotatis "aigre doux", spritärtor, kalvsky och luftig dragon.

Allt var mycket läckert. Tyvärr blev det inget kaffe på maten. Arrangemanget låg lite efter tidsplanen

Självfallet bjöds utsökta viner till. Både vitt och rött.

Gastro och deras personal gjorde ett fantastiskt jobb.

Jodå, Kerstin skakade hand med Ambassadör Jan Eliasson. Han är en fin person och vi gillar honom skarpt.

Efter lunchen slussades vi fram till monumentet som skulle avtäckas. Vägen till våra reserverade platser gick innanför avspärrningarna. Utanför dessa väntade tusentals människor som alla hoppades få en liten glimt av vår kronprinsessa och det fick dom säkert. Den nordiska pressen var på plats, men vi avböjde vänligt men bestämt alla intervjuer.

Under själva ceremonin hölls det ett antal fina tal som alla handlade om flyktingarna som kom till Ramlösa Brunn fast från olika synvinklar. Även om vi potentater och kändisar fick sitta ner, var stolarna inte speciellt bekväma. Dessutom lutade dom lite snett också, men vad gör man inte för att synas och låta sig betittas.

När Kronprinsessan höll sitt tal, blev ju Ramlösa inte rätt uttalat. Hon använde sig av ett långt a. Delar av publiken påpekade detta. En kul grej som hon tog bra. Det är ju inte lätt för en stockholmare att veta hur man uttalar Ramlösa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar