torsdag 6 februari 2020

Ett inslag i 60 talets Helsingborg

Bildresultat för ms mols
MS MOLS

Är det någon av er, kära läsare, som kommer ihåg MS Mols? Ni som uppnått mogen ålder gör det säkert.
Detta lilla ålderstigna fartyg trafikerade linjen Helsingborg -Snekkersten. Biljetterna var billiga. Ofta kunde man bara klippas ut en biljett från en annons i Helsingborgs Dagblad och därmed åka gratis.
Det kunde ofta bli lite av ett äventyr att göra överfarten. Lite utanför Snekkersten finns det en hel del sandbankar. Segelrännan genom dem är ganska smal så det gäller för skepparen att hitta rätt. Ibland gjorde han inte det och fartyget gick på grund och fick allt som oftast tillkalla bogserhjälp. För oss passagerare var det inget problem. Rederiet var ganska generösa med att bjuda på alkoholhaltiga drycker med vi satt där fastkörda i en sandbank. Detta störde oss icke det minsta.

Det var ju ett speciellt klientel som var stammisar. Man fann de flesta av stadens original sittandes och tittandes och drickandes djup i glaset . Många visste nog inte hur det var att vara nykter. Det var snälla gubbar och jag kan inte minnas att det bråkades någon gång.

Så småningom skrotades gamla MOLS och ersattes av MS Freja. Hon var lika fint ålderstigen
Bildresultat för ms freja
Jag är inte riktigt säker på att detta är MS Freja, men hon såg ung. ut såhär.

I dessa dagar tror jag inte att varken MOLS eller FREJA hade fått trafiktillstånd. Säkerheten låg nog inte på topp om man säger så.

Linjen lades ner, till många sorg, efter ett antal år

Bildresultat för ms Pendula
MS Pendula

Så småningom ersattes Mols och Freja delvis av MS Pendula. I Linjebuss regi trafikerade hon
Helsingborg - Sletten - Ven. En, bland oss ungdomar en mycket populär linje. Man behövde ju inte jäkt av och på jämt och ständigt som på de andra båtarna. Hon byggdes för skärgårdstrafik på ett varv uppåt landet, men kom så småningom till Helsingborg och renoverades på på Helsingborgs Varv. På senare år har jag hört att min gode vän Putte Dahlström, som på den tiden jobbade som plåtslagarlärling på varvet, har varit med att bygga om skorstenen. Han är mycket stolt över det än idag. I dag ligger Pendula utanför Landsort på 50 meters djup.

Nu har jag börjat att grotta in mig på 60 talets Helsingborg. Vem vet, det kommer kanske mera


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar