"Stekt fläsk med persiljesås (stegt flæsk med persillesovs) är en über-dansk all time-klassiker, som fortfarande är väldigt populär i det danska vardagsköket. På många traditionella danska restauranger serveras stekt fläsk med persiljesås ”ad libitum” en fast dag i veckan, ofta är denna dag restaurangens mest välbesökta.
Rätten består av relativt tjocka skivor av sidfläsk som steks knapriga på en panna eller i ugn. Fläsket äts med rikliga mängder vit sås med massor av nyhackad persilja och kokt potatis.
Det låter enkelt – det är enkelt. Och alldeles underbart gott! I Danmark har jag endast smakat stekt fläsk med persiljesås gjord av färsk sidfläsk, men jag hittade bara rimmat sidfläsk i min lokala matvaruaffär. Ingen fara dock, det smakade bra i alla fall.
Här får du receptet som jag lagade det. Det passar bra till två hungriga danskar (eller andra folkslag):
Ingredienser till stekt fläsk med persiljesås:
ca. 400-500 g. stekfläsk25 g smör
2 spsk vetemjöl
3-3½ dl mjölk
salt & peppar
Lite socker
1 knippe persilja
Så här lagar du stekt fläsk med persiljesås:
Om du inte har köpt fläsk i skivor kan du börja med att skära det i ca. ½ cm tjocka skivor. Lägg köttet på en medelvarm panna, vända det lite då och då och stek till det är gyllent och knaprigt. Det tar ungefär 10-15 min. Vissa föredrar mjukare fläskskivor, medan andra vill ha det hårt stekt och mycket knaprigt. En smaksak helt enkelt! När det är färdigt kan du till ex lägga det på fettsugande papper och hålla det varmt i ugnen.Smält smöret i en gryta. Tillsätt mjöl och vispa ordentligt. Du vill inte ha klumpar i såsen, väl? Låt mjölet få lite värme i ett par minuter innan du tillsätter mjölken lite i taget och vispar som en galning. You know klumpar is fortfarande a no go! När såsen har en god konsistens eller du inte har mer mjölk kan du smaka till den med salt, peppar och en gnutta socker. Det är ofta gott med lite sött i en salt sås och vice versa. Såsen ska vara rätt tjock, säkert tjockare än du är van vid.
Innan servering tillsätter du din hackade persilja till såsen. Det är svårt att ha för mycket persilja i denna sås, så var inte blyg. Servera med kokt potatis.
Sit back och njut av den danska fläskhimlen – Velbekomme!"
UNDERTECKNADS KOMMENTARER.
Koka rejält med potatis - gärna av mjölig sort.
Mängden sås ser lite snålt ut. Förespråkar enl. nedan:
Fräs mjöl med smör - räkna med ca 1 dl mjöl
Späd med ett par dl kalvbuljong.
Fortsätt med en rejäl klick creme fraiche
Knäck 2 äggulor ner i en ½ liter matlagningsgrädde - rör om
Pytsa ner i såskastrullen
Fortsätt sedan att spä med mjölk till önskad koncistens är nådd. Häll i lite majzenamjöl om du tycker såsen har blivit för tunn.
Pressa i saften från ½ citron
Nu har du uppemot 2 l sås.
Nu är det dags att smaka av såsen. Den skall smaka gott innan persiljan!
Ös ner rejält med hackad persilja - Det känns som att 2 knippen behövs.
Fläsket:
Se till att ha rikligt av denna viktiga huvudingrediens!
Det skall vara färskt fläsk - något tunnare än en ½ cm, tycker jag.
Tips: Salta och peppra skorpmjöl och vänd fläsket i detta. Det blir knaprigt och gott.
Notera att det danska receptet är beräknat för 2 personer.
En värdig avslutning om man mot förmodan inte har blivit mätt kan t.ex vara en marängssuisse med hemmagjorda maränger, smält blockchoklad, massor av vispad grädde gärna garnerad med små klyftor av clementiner.
SMAKLIG SPIS!
Ha i minne de 4 hungriga svenskarna som det berättas om inlägget tidigare om denna läckra anrättning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar