torsdag 20 november 2014

Danmark populäraste maträtt

Stekt fläsk med persiljesås
En have på Fredriksberg i Köpenhamn
Nu har det hänt, fast för undertecknad hände det för några år sedan. I dag meddelades det i dansk media att Stekt fläsk med persiljesås är den i särklass populäraste maträtten i Danmark.

Vi befann oss tillsammans med några goda vänner  i, som sagt, Dronningens by och beslöt att inta vår lunch (frokost på danska) i en have på Fredriksberg.

I sällskapet hade vi en vän med inbyggd GPS samt en god förmåga att tolka tidtabelller. Sålunda var det inga som helst problem för oss att förflytta oss till Fredriksberg med lokalbussen.

På plats i en av haverne erbjöds denna "nationalrätt" och alla fyra beslöt enhälligt att inta denna till lunch.

Portionen som visas på bild ovan är som en liten fläck jämfört med de portioner som vi vräkte i oss.
Servitrisen sprang  i skytteltrafik med påfyllningar som vi glatt vräkte i oss.

Åtgången av råvaror kan man bara spekulera i men ett par kilo potatis och d:o stekt fläsk samt ett okänt antal liter persiljesås gick säkert åt. Icke att förglömma tillsammans med ett okänt antal dansk pilsner.

Dästa och stinna förflyttade vi sedan oss i sakta mak till Storm P museet strax intill.
Det tog sin rundliga tid. Vi skulle ju förflytta en massa extrakilon också.

På sagda museum finns ett litet bibliotek med Storm P litteratur. Sittande runt ett bord med denna litteraturen lyckades i stort sett hela sällskapet somna in. Grabbarna i magen hade väl kallat in all extrapersonal från knäna och upp för att hålla igång matsmältningsapparaten. I ett sådant läge somnar människan i brist på den personal som normalt håller en vaken.

Hur som helst  vaknade vi till liv så småningom och turistandet i Köpenhamn kunde fortsätta.Dagen var vacker och behaglig.

När det var dags att äta middag på kvällen satt alla och petade i maten.  Ingen var hungrig. Fläsket med tillbehören mättade fortfarande.

Avslutningsvis kan jag inget annat än att rekommendera denna danska nationalrätt, men i måttliga mängder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar