måndag 6 maj 2013

Osso buco

Såhär såg vår läckra anrättning ut

 Detta är den rätta varianten. Varifrån författaren fick saltimbocca ifrån, vet han inte. Det var Osso buco vi åt i fredags kärleksfullt tillagad av Mor och Son. Det har meddelats mig att det användes färska tomater i stället för burktomater. Pressad potatis serverades till.

Den här rätten kokas traditionellt i Italien på kalvlägg. Osso bucon serveras med en ljuvligt doftande gremolata, som ger en extra färg- och smakdimension åt det hela. Servera gärna en saffransrisotto till.
De fina kalvläggen kom från stadens bästa köttbutik - OJ på söder
Antal portioner: 6
Ingredienser
2 kg kalvlägg med ben i skivor
2 gula lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor 
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
vetemjöl
olivolja
salt och malen svartpeppar
Till servering:
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
2 msk hackad persilja
Foto: TV4

Gör så här

1. Panera kalvläggen i vetemjöl. Bryn köttet i olja direkt i grytan eller i en stekpanna i omgångar. Skala och hacka lök, vitlök och morötter, tillsätt hacket när allt kött är brynt. Låt alltsammans bryna ihop, utan att brännas. Pudra över 1 msk mjöl och häll på vin, krossade tomater och tomatpuré. Mängden beror på kastrullen och köttets omfång, men det ska täcka bitarna. Spä med vatten om det inte räcker.
2. Täck med lock och låt grytan puttra på svag värme i 1-2 timmar beroende på bitarnas tjocklek och hur mört köttet är. Såsen blir bara godare ju längre det hela får stå och småkoka. Krydda mot slutet med salt och peppar. Rör om med träsked i bottnen lite då och då, så det inte bränner vid.
3. Skala och skiva vitlöken fint. Tvätta citronen och strimla citronskalet. Hacka persiljan. Strö vitlök, citronskal och persilja över köttet vid servering. 

OBS! Det är möjligt och kanske t.o.m troligt att kockarna i det här fallet kan ha modifierat receptet lite här och där. Låt magkänsla och smaksinnet styra tillredningen. 
Vi talar om rejäl och god italiensk husmanskost  där tillagningen säkert skiljer sig från region till region och från hushåll till hushåll. Precis som Spaghetti Bolognese.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar