lördag 16 februari 2013

CV och lunchpaus


Uteservering på Ättekulla. 

Det verkar vara ett ganska påvert liv att vara spansk lastilschaufför. Här ser vi ett s:k öppet kök monterat under trailern. Här intas lunchen oavsett klimat. Idag var det nollgradigt, blötsnö och allmänt ruggigt.
Nu till CV:n som egentligen inte är en sådan utan snarare en lite guideline till er som söker er fram på arbetsmarknaden, men det fick bli inläggets arbetsnamn.
Tanken från början var inte att inlägget skulle bli så långt som det blev. Därför kommer jag att dela upp det lite så att ni, kära läsare, orkar läsa mina små funderingar - allt eftersom

Inlägget gör inga som helst anspråk på att stå på någon slags vetenskaplig grund och passar säkert inte in på alla, men det var så det var för undertecknad.


BLOGGARENS CV/KARRIÄR


Curriculum vitae heter det ju på latin. Denna karriärbeskrivning hade nog skrämt iväg de flesta arbetsgivare. Hoppjerka är det rätta ordet. Ungefär 4 år på varje arbete och en massa skriverier om saker som är oväsentliga för en ev. arbetsgivare. Det har dock gett lite kunskap om mycket.

Samtidigt bör ju också påpekas att något behov eller direkt ambition till en ny anställning föreligger inte i nuläget.

Det är min förhoppning att inlägget kan vara en inspiration för er som är unga och hungriga. Min egen karriär är ju egentligen inte så intressant utan det handlar mer om att såhär kan man också göra och så kan det då bli. Om inte annat så har resan varit ganska händelserik, spännande och inte helt utan dramatik.

Ni som är på gång eller mitt i karriären, tänk på följande:
-Var inte rädd för att chansa och dansa lite på slak lina.
-Skaffa en utbildning som passar dig. Samtidigt måste du ha två saker i bakhuvudet, nämligen a/ Klarar jag det och b/ kan det ge något jobb?
-Jobba med nätverk
-Lär dig språk
-Räds inte risker
-Byt arbetsgivare om du vill höja lönen. Det går lättast så.
-Visa först vad du går för på jobbet, sedan öppnas dörrarna efter hand och du kommer i ett bra förhandlingsläge
-Var med och påverka opinionen för praktikplatser
-AF i all ära, men en arbetsgivare anställer i första hand någon han/hon (eller hen) känner.
-Kom ihåg att det är långt ifrån alltid de med de bästa betygen från skolan dom blir direktörer.



ARBETSGIVARE                       BEFATTNING

Electro Emfa i Ödåkra          Första sommarjobbet inför mopedköp. Man tillverkade pumpar till tvättmaskiner.
                                            Dessa skulle isoleras och det blev mitt
                                            jobb. Någon större fallenhet för detta ägde dock inte ynglingen.

Gamla Sparbanken ( Nuv.
Swedbank)                           Adress Järnvägsgatan 3 i lokalerna där sist Akademibokhandeln höll till. Jag
                                            Anställdes som aspirant med en lön på 575kr i månaden och placerades på reskontrabokföringen. Där kördes räknemaskiner stora som skördetröskor och förde ungefär lika mycket liv. Strax befordrades 17 åringen till kassatjänst med klädkod vit skjorta, kavaj och slips. På den tiden öppnades nya kontor på löpande band och undertecknad fick alltid vara med under öppningsdagarna eftersom han redan då ansågs ha ett mycket trevligt och vinnande sätt. Trots detta fanns det inga planer för den unge mannen att jobba på bank resten av livet. Han valde nu att studera på gymnasium ekonomisk linje för att åtminstone skaffa sig någon utbildning.

Electrolux                            Under en kort period jobbade jag som konsulent. Jobbet innebar att man skulle, efter det att vitvaran var såld, ut till kunden och göra en efterdemonstration av apparaten. Samtidigt skulle det säljas plastburkar till förvaring av matvaror i kylarna. Betalningen var inte imponerande. Jag vill minnas att man fick 6,50kr för varje demonstrerad tvättmaskin. Det kunde betala sig om man gick runt i  samma område och startade upp ett antal nysålda maskiner samtidigt.   Ungefär såhär kunde en dag se ut: 10.00 samling på kontoret. Därefter färd till mjölkaffären för inköp av frukostvaror. Mellan 11 och 12 avåts en rejäl frukost på Tågagatan 11 tillsammans med vännerna. Innan man ev. gav sig ut på fältet hängde man gärna på Café hörnet uppe på Stattena.Det var en samlingsplats för nasare av dammsugare, övriga vitvaror och lite annat folk i branschen. Stundtals var det ganska trevligt. Jag glömmer aldrig när min gamla, ganska ärtiga klassföreståndare, tog emot i negligé vid ett tillfälle då jag skulle demonstrera hennes kylskåp. Självklart stannade besöket vid demonstrationen och inget annat.



Nordisk Transport och
Stuveriet                              P.g.a. den magra inkomsten från Electrolux var en vän och jag nödgade att ta lite extrajobb som frukt och grönt stuvare. Det ordnades via en kompis anställd på NTS. Det var ett hårt men ganska välbetalt jobb. Ibland hamnade lådor på marken och gick i sönder. Innehållet ansågs därmed som vårt. Vår kyl hemma var vid den tiden mycket välfylld. Man tyckte att vi skötte detta jobbet så bra och erbjöd oss anställning som stuvarbasar vilket vi artigt men bestämt avböjde. Det är ju klart att hade vi då vetat vad en stuveriarbetare tjänar i dag, hade nog vårt beslut blivit ett annat.

Detta, mina vänner var karriären innan det s.a.s. stabiliserade sig och
ynglingen växte upp till en ung man.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar