måndag 8 augusti 2011

Småland - Hagen

 Bättre än såhär kan inte miljön beskrivas
 Elise hittade ett fyrlöver
 Fotbollslir med morbror Kalle
 En nakenhund fryser när det är regnigt och blött
 Dags för en ridtur i skogen med Corinna
 "Matte" själv
 Stora- och lillasyster i SVEA outfit
 Kräftskiva i köket på Hagen

 Ungdomarna hade egen hörna









 En näringsrik frukost är uppdukad
 Dagens skörd
 Det är klart att tösen skall ha bil. Hon kan ju tuta


En vecka tillbringades i detta paradis. Med på resan var, som traditionen bjuder, Elise. Det är en lisa för själen att bara sitta och höra tystnaden som ibland avbryts av vindens sus i trädkronorna. Närmaste granne finner man 500 m bort och där bor världfolket på sitt "Klinten". Elise säger rakt ut: "Jag älskar Hagen och Klinten!" Hon kom för övrigt direkt från Sydafrika till Hagen. Där hade hon tillbringat 3 lyxiga veckor i Durban tillsammans med sin Pappa och småsystrar som för tillfället befinner sig där nere. Tala om kontraster!

Vi hade tur med vädret och det hanns med både bad, Monopol, Yatzy, 31 och skogsvandringar. Jodå, vi hittade kantareller! Totalt ca 5 liter. På ICA ville man ha 200 kr/kg, så det kändes bra.Under veckan blev det både kantarelltoast och d:o sås. Det blev också färska egenplockade skogshallon i stort sett varje dag. Mums!
Myggen bekämpades framgångsrikt med allehanda medel som t. ex.djungelolja, myggspiraler, rollers och en s:k insecticuter som fräste till varenda gång en insekt flög in i den.
Hälge lyste med sin frånvaro. Däremot sågs både råddjur och hjort korsa grusvägen.

Självklart gjorde vi ett besök på alla "outletsen" i Gällstad. Det hör till. Barnbarnen ekiperades med diverse prisvärda plagg. Det stod SVEA på de flesta. Morfar hittade några snygga skjortor till rätt pris.

Allt eftersom veckan gick, stötte även de flesta av barnen till och stugan blev ganska välbefolkad till slut. Erik saknades i gänget, men han hade ett jobb att sköta.
Jag har aldrig sett lilla Liv så lycklig som när hon fick se sin storasyster igen efter 3 veckor. Hela hon strålade och hon sprätte med alla lemmarna.

Som sagt, vädret var fint utom när vi hade kräftskiva på fredagen då även värdfolket var inbjudna. Det såg dock ganska bra ut innan kalaset skulle börja och vi dukade utomhus för 12 pers. 5 minuter innan start, öppnade sig himlens portar på vid gavel. Det vara bara att göra en rockad och flytta inomhus. Hela stugan var full, men det gick. Finns det hjärterum så finns det stjärterum. Lagom till kaffet lättade det igen och vi kunde åter flytta ut. Lite senare kom det mer regn, men då brydde vi oss inte. Då var det ju ändå lite blött inombords lite till mans. En gammal utrangerad markis fälldes med vissa svårigheter ut och gav ett torftigt skydd mot vätan. Undertecknad fick dock byta ut en nerblötad skjorta. Någon tyckte att markisen behövde tömmas på vatten för att inte rasa ihop, men tänkte inte på att där satt en äldre herre precis under vattenfallet.

På lördagen var det hästtävlingar i Jönköping och en av husets hästar, Corinna, sopade banan.  Blev "Best in show" och tog guld. Anna vann också priset för bästa hästuppvisare.. Snacka om en lycklig ägarinna!
Skåningarna framför härmed sina hjärtliga gratulationer!
Tidigare i veckan fick Elise äran att rida på Corinna i skogen. Med på turen var Anna på den andra hästen som jag har glömt namnet på. Efteråt rapporterade Elise att dom hade sett många kantareller. Dessvärre hade hon inte en susning om var i skogen dom hade varit.

Det är inte mer än ca 150 år sedan som Carl Oscar och Kristina lämnade ett fattigt och stenigt Småland. Mycket har ändrats sedan dess... Hoppas att Elise vill åka upp nästa år också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar