lördag 30 juli 2011

Språket

Varför skall det vara så svårt att tala svenska i  TV. Såg just ett reklaminslag från Plantagen där dom slog ett slag för bl a billiga kruker och en del andra produkter som skall ha en or- ändelse men som får en er- i stället. Snacka om att stockholmare inte kan tala rent. Dom kan som bekant säga ä  heller. Det gäller framför allt den äldre generationen. De unga har glädjande nog börjat lära sig att säga ä i större utsträckning numera.

Ett annat tokigt exempel: Man säger mattsäck i stället för matsäck! Vem f-n vill bära på en tung matta på utflykten?

Bokstaven "ö" är också ett problem för en del upplänningar. Det blir ett "o" i stället.

Jag tycker att skolorna skall ta bort svenskundervisningen och införa skånskundervisning i stället. Denna vackra dialekt ligger närmare rikssvenskan . Glosor som flabb, trut, pjodd,  träbonnar (bonningar), skånk, lusing, rommas etc. ( se tidigare inlagt skånskt lexikon) får bli en frivillig del av inlärandet och sedan bedömas som ett plus vid slutlig betygssättning om man nu har valt denna del som överkurs.

Slutligen kan jag inte låta bli att citera Tage Danielsson: " Tron kan försätta berg och tvivel sätter dom tillbaka igen." Vad han menar är att det är ganska idiotiskt att inte ifrågasätta och tvivla! Det gjorde inte galningen i Norge.,

Det var allt för idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar