Så här såg det ut på många ställen. Fy f-n vad det stank! |
Amerikanska cigaretter ansågs vara lite häftigare än andra |
Den danska klassikern. Danska Damer rökte extra long (när dom inte rökte cigarr) |
Den svenska klassikern |
Lite dyrare men ett populärt märke |
En klassiker bland piptobak. Star Shag fanns det också något som hette. |
En norsk Lillehammer pipa |
En Mogul. Allmänt kallad för jobbepipa eftersom den var vanlig bland byggjobbare och liknande |
Tidemans Gul var en annan populär tobak. Andra var Three Nuns, Clan och några till |
En gammal hederlig Camel. Soft pack, utan filter. OBS! Man skämtade ofta om att det egentligen inte var en kamel utan en dromedar. Det fanns ju bara en puckel. |
Oj vad det röktes! Många av oss började i 12 års åldern. Till en början nallade man av föräldrarnas lager i tron att dom inte märkte något. När man sedan kom lite mer igång, gjorde man egna inköp. Det gick att köpa cigaretter löst och det vanligaste var "3 lösa" av något märke. Gärna så billigt som möjligt. De surt förvärvade cigaretterna förvarades t. ex små plåtaskar som en gång hade innehållit solution och bödor till att laga cykelslangar med.
Ofta hade man inte råd att göra några inköp och då fick man tigga bloss av en kompis. Antingen rörde det sig om tre bloss och man fick själv hålla den lånade cigaretten eller så fick man bara s:k 3 hållebloss. Anledningen till denna restriktion av innehavaren av rökverket var att han inte tillät att någon "svittrögade" (betyder varmrökte på skånska) hans surt förvärvade giftpinne. Vanligt var också att man inte rökte upp hela cigaretten på en gång utan fimpade när den var halvvägs och sparade resten till senare.
Det var heller inte helt ovanligt att man tog tillvara på fimparna, tog bort pappret och stoppade de sista resterna av gammal tjär- och nikotinstinn tobak i en pipa. Här skulle minsann inget förgås!
Någon propaganda mot att det var livsfarligt att röka, fanns inte.Det röktes i stort sett överallt. Så sent som på -70 talet satt föräldrar och rökte i framsätet på bilen med barnen satt där bak. Jodå, man öppnade ventilationsrutan. Så dumma och oupplysta var vi.
LITE FRÅN HELSINGBORGS INNERSTAD PÅ DEN TIDEN
Olssons Café på Södra Storgatan var ett populärt och av ynglingar och ynglingor väl inrökt ställe.
Biografer:
Saga mitt emot stadsreatern på Drottninggatan
Capitol i Konserthuset - sedermera Sandrews
Röda Kvarn på Karlsgatan
Odeon -nuvarande Cantina
Palladium - nuvarande Wallmans
Spegeln på Södergatan
Roxy. En liten biograf på söder. Något frikyrkligt finns där numera.
HD låg mitt i sta´n på den tiden. Efter dansen på Aveny, kunde man om man var tillräckligt sen gå in på tryckeriet och få med sig hem en färsk dagstidning. Idag hittar du en köttbutik på ena sidan och Sony på andra sidan.
Vi är på Drottninggatan.
På Sport och Vapenmagasinet köpte man sina nyårssmällare och intill låg Hillströms musikaffär. Detta var ung.mitt emot Cantina.
Boreus och Epa vid konsul Olssons plats. En bit in på Kullagatan låg järnhandlaren Hägg och Wärring. Mitt emot (ung.) låg delikatessafären Lükanders. I nuvarande Expertbutiken låg Grand Basar. Här kunde man gå rakt igenom och komma till Mariakyrkan. Mitt emot,där Hjalmars Kök ligger idag fanns det en fiskaffär med rinnande vatten längs med insidan på skyltfönstret. Det såg väldigt lockande ut.
Det drällde av s:k korvbarer i hela centrala sta´n. Milkshaken hade kommit och det blev populärt bland oss ungdomar. Gamla Korva Lisa borta vid stadsparken höll, trots denna mördande konkurrens, stången, och ansågs av alla vara den bästa korvmojen i staden. Ett tag höll hon också till på Hamntorget.
Alla gamla tobaksaffärer förtjänar också några rader. Dessa små kyffeliknande bodar . Fyllda med röketyg, tidningar - ja allt som hade med rökning att göra. Oftast var den bemannad av en snäll gammal mysfarbror och doften av ädel cigarr och annan tobak var högst njutbar.
Härligt tidsbeskrivning 😃👍
SvaraRadera