torsdag 5 januari 2023

Funderingar innan isomning (som tog tid)

 











Eddie Constantin



Härom kvällen tog det en bra tid innan undertecknad somnande. Han förflyttade sig till 50talets värld  för en liten påg från koltåldern och upp i  tonåren. Detta var en tid då ingen TV fanns innan 60 talet och radion hade bara en svensk kanal, nämligen SR P1. Man kunde dock lyssna på bra musik på Radio Luxenburg på mellanvåg
Det var serietidningarna som gällde och bilderna ovan visar ett urval från utbudet som var enormt.

ANMÄRKNINGAR OCH FUNDERINGAROCH LITE HISTORIA 

Varför döptes Fantomen om till Dragos i Hälsingborgs Dagblad?

Pigge och Gnidde hette även Knoll och Tott.

Eddie Constantin var föregångaren till James Bond.

Följande biografer fanns i Helsingborg på den tiden. Nedan kommer de från norr till söder:
Saga, Capitol, Odeon, Röda Kvarn, Palladium, Spegeln och Roxy (som ej fyllda15 år var Roxy lättast att komma in på. De va inte å noga med ålderskontrollen)

Till Helsingör åkte man med DSB färjorna Dan och Svea. Urtråkiga och sur personal.
Till Köpenhamn kunde man åka med MS Lucullus som var en tyskflaggad gammal skorv. Biljetterna var billiga. De kunde man klippa ut från deras annons i HD och vips så hade man en gratisbiljett.
I Helsingör kunde man köpa 90 procentig sprit. Här gällde det att vara försiktig och blanda ut med massor av apelsinjuice.
En dansk hundralapp kostade knappt 80Sek

Vi dansade och jagade tjejer på Aveny, Parapeten, Grands bakficka, Nattklubben på Mollberg, Contan/Adam och Eva. På Contan var det slipstvång, men den kunde man låna av rockvaktmästaren mot en smärre avgift. Rest. Kvarnen kallades för änkornas paradis. Triana på söder. Ibland åkte man ända till Klitterhus i Ängelholm eller Hotell Skälderviken.  
Folkparken undvek man 
om man inte var raggare, knutte eller kom från landet. Risken för oss utan brylkräm i håret att får på nyllet var stor där.

Nu lägger jag ner för i dag. Det lär komma mer i detta ämnet framöver allt eftersom saker och ting dyker upp ur minnesbanken.

Go´middag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar