måndag 4 augusti 2014

Hagen i det djupa Småland

 Pyssel på altanen
 Middag med skogsridå
 Blåbärsmacka är grejer det
 Njutstund med Mormor
 En lätt lunch vid sjön
 Avancerat byggprojekt


 Nu har jag åkt traktor också


 Det är grådår i år
 Trafikverket borde kanske göra en utryckning
Katten Rut på besök


Hör tystnaden med bara suset i trädkronorna. Man hör i kronorna när vinden är på gång - ljuv musik.
Definitivt mer njutbart än "musiken" från Österleden, lastbilarna på Ättekulla och bruset från E-6an
hemma i Ramlösa. Fast här uppe har dom å andra sidan inte bruset från havet.

Från "stora" vägen kan man höra 4-5 bilar om dagen och det är säkert 1 km till närmaste granne och
 5 km till närmaste mataffär.
Undertecknad har ingen religiös läggning, men han får en klart sakral känsla här uppe i de djupa skogarna av just stillheten. Något mer avstressande får man leta efter.

Efter några månader hemma får han dessutom abstinens efter stugan och känner ett sug  efter en tripp till Småland. Bo där permanent? Nä, då drar närheten till hav och storstad mer även om man i trakterna kring Gislaved kan hitta ett rejält bra boende för mellan 700000 till en mille. Här hemma får man knappt en grindstolpe till det priset.

Stugan är givetvis röd med vita knutar och passar perfekt in i sin omgivning.Ett lite stilbrott finns dock. Stugan är numera försedd med internetanslutning via fiberkabel. Trots stilbrottet: Tack EU för bidraget.

P.g.a. torkan i år var skörden från skogen ganska mager. Vi fick dock ihop blåbär till filen och barnets morgonmacka. Ett och annat skogshallon hittades också.Ont om svamp fanns det gott om. Det blev trots detta en skörd som räckte till  såsen en middag.

Svalkande bad är nödvändiga i torkans tider. Trots här och där gyttjiga sjöbottnar silande mellan tårna kan t.o.m en inbiten havsbadare förlika sig och bli tillvand.

Osökt fick bloggaren en liten fundering. Ovan beskrivs ju vindsuset i trädkronorna och då kom jag på ett uttryck: " Med vindens hastighet". Hur snabbt är det när det är vindstilla? Jag bara undrar...
En annan liten fundering är grönsaker. Är en röd paprika en grönsak eller en rödbeta, morot, tomat och andra inte helt gröna saker från vår flora. Engelsmännen säger inte greensakes och tyskarna ej heller grüne sachen. Har jag funderat över detta förr? Svenskan är ett märkligt språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar