Det blev inte så dumt. Här kommer receptet
VÖRTBRÖD MED MUST
2 BRÖD
Det här behöver du:
1½ del russin + kokande vatten
50 g
smör
1 fl porter 33 cl
1 fl julmust 33 cl
50 g
jäst för söta degar
1 dl
mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
2 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
ev.1 tsk nystött kardemumma
2 tsk salt
18dl rågsikt
Alt
10,8dl vetemjöl och 7,2 cl rågmjöl
(60/80%)
Pensling:
½ msk sirap + ½ msk vatten
Ugn:
200 gr
Gör såhär:
- Hjäll kokande vatten över russinen
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt porter och must och värm till 37 gr.
- Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt kryddor och salt. Häll av vätskan från russinen, blanda ner dem i degen.
- Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta till en smidig fast deg. Pudra över mjöl, täck med handduk och låt jäsa i 35 min.
- Ta upp degen och arbeta den smidig på bakbordet med lite mjöl. Dela degen i två delar och forma två runda bröd. Lägg dem att jäsa på plåtar med bakpapper. Låt dem jäsa i ytterligare 35 minuter under jäsduk.
- Grädda bröden på nedersta falsen i ca 30 minuter. Pensla bröden med lite sirapsvatten o h låt dem svalna under duk på galler
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar