tisdag 3 december 2013

Vörtbröd



Det blev inte så dumt. Här kommer receptet


 

VÖRTBRÖD MED MUST
2 BRÖD

Det här behöver du:

1½ del russin + kokande vatten
50 g smör
1 fl porter 33 cl
1 fl julmust 33 cl
50 g jäst för söta degar
1 dl mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
2 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
ev.1 tsk nystött kardemumma
2 tsk salt
18dl rågsikt
Alt
10,8dl vetemjöl och 7,2 cl rågmjöl (60/80%)

Pensling:
½ msk sirap + ½ msk vatten

Ugn:
200 gr

Gör såhär:

  1. Hjäll kokande vatten över russinen
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt porter och must och värm till 37 gr.
  3. Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt kryddor och salt. Häll av vätskan från russinen, blanda ner dem i degen.
  4. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta till en smidig fast deg. Pudra över mjöl, täck med handduk och låt jäsa i 35 min.
  5. Ta upp degen och arbeta den smidig på bakbordet med lite mjöl. Dela degen i två delar och forma två runda bröd. Lägg dem att jäsa på plåtar med bakpapper. Låt dem jäsa i ytterligare 35 minuter under jäsduk.
  6. Grädda bröden på nedersta falsen i ca 30 minuter. Pensla bröden med lite sirapsvatten o h låt dem svalna under duk på galler




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar