torsdag 26 december 2013

Julens höjdare






Helt rätt! Det handlar om lutfisken.

På den tiden det begav sig, lade Mor den torkade fisken i blöt i luten på Annadagen (9 dec.). Det skulle vara rotskär och inte långa. Hon var mycket noga på den punkten.
Numera behöver konsumenten inte gå igenom den processen. Den köps färdig för konsumtion.

På annandagen är det tradition i vår familj att vi, som gillar lutfisk, träffas på Annandagen och äter  lutfisk
i så stor mängd att matkoma nästan uppstår- åtminstone hos undertecknad

Vi som träffas är storasystrarna och svåger. Lite kokt torsk finns som alternatuiv så drygt 3 kg lutfisk räcker gott till de fyra av oss som gillar det.

Självklart serveras  skånsk senapssås med hemmamortlad senap, gröna ärtor och kokt potatis. Uppåt landet använder man svartpeppar i såsen i stället för skånsk senap, men det är inget för en skåning.
Tidigare år har vi avslutat med ris a la Malta, men vi tyckte att det blev lite tungt och valde en fräsch fruktsallad med vispad grädde i stället.

Tyvärr tror jag att lutfisk traditionen så småningom kommer att upphöra. Jag känner ingen i den yngre generationen som uppskattar denna delikatess. Det finns folk i 30 års åldern som inte äter de inlagda sillarna eller Janssons frestelse heller utan nöjer sig med korv och köttbullar. Hoppas dom växer till sig och bär traditionerna vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar