måndag 14 oktober 2013

En liten tillbakablick

Tiderna förändras och formatet med den. Dagens pojkar (flickorna inte lika mycket) ägnar sig egentligen åt samma saker som man gjorde när bloggaren var grabb. Skillnaden är det nya formatet. Nu är det dataspel som tar upp en stor del av pojkarnas värld. Förr var det serietidningarna.

Man läste Fantomen med sin vän Guran, vargen (obs ej hund) Devil, flickvännen Diana och hästen Hero.
Varför Fantomen blev döpt till Dragos i dagstidningarna serier har jag inget svar på. Kan bara konstatera att det är märkligt.

Knoll och Tott eller Pigge Gnidde som dom också hette med sin kapten Bölja etc,. Härliga busungar!

Tjalle tvärvigg var en annan populär figur.

Blondie med sin Dagobert,sonen Alexander och hunden Daisy får vi inte glömma.

Är det någon som kommer ihåg Ferdinand?

Självklart fanns Kalle Anka och hans vänner med på topplistorna

Den lilla tidningen Vilda Västern med den ridande polisen Mike gillades av undertecknad. Vi talar om 50 talet här. Jag vill minnas att det fanns en buse i denna serie som hette Winnie. Ständigt jagad av den stilige Mike.
Lite senare under uppväxten dök en tidning vid namn MAD upp. Alfred E. Neuman var huvudfiguren. Han med det ena ögat lite lägre placerat än det andra.

Vem kommer inte ihåg magikern Mandrake med sin betjänt Lothar.

När det gällde böcker, fanns det egentligen bara en figur som gällde och det var Biggles med sin kollega Ginger. Krigshjältar från engelska RAF. Fem böckerna och Mysterie d:o var också mäkta populära.

Lego hade inte kommit, men man byggde med Mekano i stället. Hade man sedan extra resurser kopplade man in en ångmaskin och drev olika egenhändigt byggda mekanoapparater. Ångmaskinen eldades med metatabletter.

På radion var det Kalle Stropp med grodan Boll och Plåtniklas, alla framförda av Thomas Funck, som fångade ens intresse. För övrigt hade radion inte så mycket att erbjuda oss barn och ungdomar på den tiden.
Det ar först när radiopiraterna Radio Nord, Radio Syd och danska Radio Mercur kom igång som SR vaknade upp och startade P3 med skvalmusik. (nu talar vi 60-talet).

Som sagt, det är bara formatet som har ändrats. När en annan var i koltåldern tyckte många föräldrar att serietidningar var skadligt. Man skulle läsa böcker i stället. Samma sak är det med dataspelen i dag.

På tal om koltåldern så hade undertecknad aldrig något s:k knäppeliv. D.v.s man knäppte ihop linnet med kalsongerna. Dom som är några år äldre utsattes troligen för detta "mode".

Listan kan göras lång, men jag avslutar tilbakablicken här.

Ni läsare är välkomna att höra av er om ni kommer på något mer som drog uppmärksamheten till sig hos barn och ungdom på den tiden. 

Go´middag






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar