söndag 17 juni 2012

Istanbul

DEN SAKRALA/KULTURELLA AVDELNINGEN






Det dök upp en guide i e av moskéerna - helt gratis - fast han ville att vi skulle besöka hans mattaffär, vilket vi inte gjorde
Sätt din hand på den våta stenen och du blir botad från allehanda krämpor
Det var inte alltid räta vinklar








 Haremslokalerna i Top Kapi palatset



Visst är det klädsamt


 En liten gåva från Kaiser Wilhelm till Sultanen
 Utsikt från Top Kapi palatset

 Hästbetsel för 3000 år sedan på Arkeologiska muséet. På detta muséet fanns också gott om sarkofager med kända faraoner och andra potentater från den tiden. Muséet är absolut värt ett besök.
 Turkisk dans med religiös anknytning. Utövas endast av män och dom snurrade runt i över 30 minuter utan att visa någon yrsel

Seniorkvartetten hann med en hel del kultur uder veckan i Istanbul med besök i moskéer, palats och andra sevärdheter uppförda under medeltiden. Bildarkivet innehåller ännu fler bilder, men redaktören har beslutat att inte publicera flera än de som visas ovan. Han vill inte trötta ut läsarna. Här talar vi om kulturskatter och vi besökte följande i nämnd ordning:
Blå moskén
Aya Sofia
Vattencisternerna
Galatatornet ( fins ej med på bild)
Top Kapi palatset
Chorankyrkan
Sule Manieymoskén
Arkeoligiska Muséet

Som alla kan notera, hann vi med väldigt mycket. Det blev mycket mer än kultur - se senare reportage som kommer inom det snaraste.

En utförlig beskrivning av alla sevärdheterna går att finna på staden Istanbuls hemsida. Detta inlägget hade aldrig tagit slut om allt skulle berättas om här.

Som ett intressant inslag från en av moskéerna, kan jag dock berätta att man hänger med sin tid. Undertecknad såg en bedjande kvinna med mobilen i högsta hugg. Med moderna hjälpmedel vill man försäkra sig om bra kontakt med de högre makterna...

I 30 gradig värme under stekande sol tog vi oss fram i den stora staden under ledning av vår förträfflige kartläsare/reseledare Jan. Det fanns inte ett gathörn som han inte hittade till. Självklart använde vi oss av det allmänna kommunikationsnätet såsom tunnelbana, spårvagn och buss. Ibland blev det även taxi. Även i Istanbul använder man sig av Jo-Jo kort fast med ett annat namn på turkiska som jag inte tänker redovisa här.

Var vi än valde att äta fick man utsökt och vällagad mat serverad av vänlig personal. Bilderna talar sitt egna språk. Även om ett par magar blev lite bullriga och kom i olag, kan man inte skriva ner betyget på maten.
Se nästa reportage.

Vid ett par tillfällen avbröt vi stadslivet och åkte båt ut i Marmarsjön  och där ligger The Prince´s Islands som är alldeles förträffliga att idka badliv på, vilket vi gjorde.
Se senare inlägg.


PS. Det kan mycket väl vara så att jag, vid ett senare tillfälle, går in och ändrar/lägger till sådant som antingen har blivit fel eller glömt.DS



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar