onsdag 20 oktober 2021

Tre dagars resan till Alsace

 



Flyget skulle lätta från Kastrup före kl 07.00 och därför avgick 2 minibussar från Hamntorget med 22 förväntansfulla herrar från Helsingborgs Handelsklubb inkl. 4 inbjudna gäster, där undertecknad ingick, redan kvällen innan.

Övernattning skedde på Clarion Hotell på Kastrup där vi intog en superläcker ryggbiff med hemmagjord pommes frites och d:o bearnaisesås.

Reveljen gick strax före kl 05.00 och sällskapet ställde sig i en enorm kö till Lufthansas avgång. Flygplatsen var knökafull såhär tidigt på morgonen. Vi var rädda för att inte komma med, men det löste sig.

Via Frankfurt var slutdestinationen Basel för vidarebefordran med chartrad buss till Kaysersberg strax utanför Colmar. Humöret och vädret låg på topp. Solen sken från klar himmel.. Hotellet var jättefint och vännen Putte och undertecknad logerades i en trerums lägenhet med fullt utrustat kök som dock ej kom till användning.

Att här redogöra för alla Michelinkrogar och vinprovningar som vi besökte går inte. Bara i Kaysersberg med 3000 invånare fanns det två Michelinkrogar med varsin stjärna som vi besökte. I denna lilla by fanns det ytterligare 15-20 krogar Några bilder får tala för sig själva. Vi hade minst 2 vinprovningar varje dag och antalet viner som provades var tvåsiffriga

Hemresan på söndagen gick från Basel via München till Köpenhamn. På väg till Basel avåts en läcker forell. Krögaren hade en bassäng i trädgården med levande fiskar som togs upp allt eftersom det gjordes en beställning inne i restaurangen. Där befann sig ett annat sällskap som firade en födelsedag. 22 grånade herrar stämde upp i  "Ja må hon leva" med kraft och klockrena röster. Ett uppskattat inslag.

 Ankomsten till Kastrup var mitt i natten, men de två minibussarna stod och väntade på det vinstinna sällskapet och transporterade hem samtliga till deras respektive bostad.

LITE FAKTA OM ALSACE ( åtminstone vad undertecknad uppfattade från guiderna)

Alsace är en mkt välmående del av Frankrike som distriktet f.ö. till hört Frankrike sedan 1918 då tyskarna förlorade 1:a världskriget. Välmåendet beror främst på mångfalden av lönsamma industrier och inte direkt av vinet.

Jordmånen på vinodlingarna är mycket varierande. Inom ett litet begränsat område finns det både kalk- ler- och sandjord vilket sätter sin prägel på vinerna. Även vinkeln mot solen på sluttningarna påverkar smak och kvalité. Druvor till lågprisviner skördas med maskin medan däremot de till viner av hög kvalité plockas för hand och väljs ut mycket noggrant. En cremant (mousserande) från Alsace är inte helt fel.

Spåren efter 2:a världskriget är mycket få och de flesta av de gamla byggnaderna står kvar välskötta och fina ( se diverse bilder). Tyskarna hade kanske inte mage att bomba något så fint - vad vet jag.

Hatten av för Sven Rosenkvist som hade arrangerat och planerat denna fantastiska resa.

Clarion Hotel i Köpenhamn

Gråsej med en himmelsk sås

Ett stort vinhus i Colmar


Vår tokiga hotellägare

Offentlig hållbar toalett i Kaysersberg

Här har vi byggnadsstilen

Detta åt vi inte, men det kom fram på bordet. Ren dekoration

Full fart på matlagningsgänget

Le chefs

Blomkålssoppa med massor av grädde

Teryaki marinerad lax - LÄCKERT

På väg upp till toppen mot borgen


Vi var några som gick ända upp





Allt var himmelskt gott

Centrala Colmar

En lätt lunch med surkål, fläsk och korv

Lite svårt att få med sig hem

Små konstverk till dessert

Vår reseledare Jonas

Hela gänget samlat utanför hotellet

Desserten på matlagningskursen. Maräng med vispad grädde och choklad



En del av vinerna som provades. En beställning på några av dem är på väg hem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar