tisdag 23 oktober 2018

Modern stress





Rapporter om stressade studenter strömmar in nästan dagligen. Man talar om högt tempo, höga krav etc.
Jag är inte så säker på att tempo och krav är det riktiga boven i dramat. Flera undersökningar pekar på smartphones, nätet och sociala medier. Man måste vara ständigt uppkopplad , ha koll på läget och veta vad mina kontakter har för sig. Många somnar med skärmen i hand och vaknar med densamma.
Stundlig koll på mail, instagram, facebook etc.

Detta, mina vänner, är en stor orsak till stress och allmänt dåligt mående. Dessutom tar den sysslan upp alldeles för mycket tid så att man inte hinner med så mycket mer. Är det konstigt att man blir stressad?

Ganska intressant och samtidigt ganska synd att se så många människor på sta´n med telefonen i hand. Du finner dem på bussen, på trottoaren och icke att förglömma föräldern med barnvagn gående i sin egen värld med ett stackars ensamt barn framför sig. Barnet är dessutom ofta vänt framåt och har ingen som helst kontakt med sin förälder.

Ett annat relativt nytt fenomen är att många snart inte har någon semester längre. Ständig uppkoppling, kolla mail etc.

Vi skall inte tala om det enorma nyhetsflödet som sköljer över dig varje sekund. Ofta ganska ointressanta nyheter och icke helt sällan fake news. "Ladda ner vår app och få reda på allt lätt som en plätt" Så låter oftast budskapen.

För fem år sedan köpte undertecknad en ryggsäck hos en stor butikskedja. Varje dag kommer det reklammail från dem. Av 10 mail är 9 ren reklam från någon som man har rest eller handlat hos en gång för länge sedan. Visst är det för mycket?

Om du någon gång skulle råka gå hemifrån utan din mobil. Vänd inte om och hämta den. Glöm den för en stund. Det går hur bra som helst för du har ju din röstbrevlåda.

Jag är medveten om att jag inte tillhör den generation som har växt upp med mobilen i hand. Visst underlättar denna lilla tingest din vardag ganska rejält jämfört med förr. Du skall bara använda den med måtta och på rätt sätt. Låt dig inte bli beroende!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar